Onder het motto ‘Bar Berlin’ zullen de Truienaren op de grote markt drie EK-wedstrijden met de Rode Duivels te zien krijgen op een groot scherm. Tot grote vreugde van velen. Daarnaast groeit de kritiek op het stadsbestuur “dat er duizenden euro’s vloeien naar steeds dezelfde organisator die met alle winst gaat lopen”. “Er moet financiële transparantie komen over die duizenden euro’s en de vriendjespolitiek moet stoppen”, klinkt het bij een aantal gemeenteraadsleden.

Eerst het goede nieuws. Op de markt van Sint-Truiden zullen er op drie dagen tijdens het EK een wedstrijd van de Rode Duivels te volgen zijn op een groot scherm op de markt. De programmering vind je onderaan dit artikel.

Daarnaast groeit de kritiek op hoe er met geld wordt omgegaan, hoe de aanbestedingen verlopen. Na kritiek op de Belorta Bloesembar in Velm, waarbij de organisator steevast jaarlijks 10.000 euro bij de stad mag halen aan subsidies, komt nu ook Bar Berlin in zicht. Op de raadscommissies daarover bond Luc Withofs (ex-Open Vld en nu Onafhankelijke) de kat de bel aan. “Het is een mooi programma dat ons te wachten staat deze zomer. Felicitaties aan de mensen die dit hebben uitgewerkt. Maar eerlijk: er is een compleet gebrek aan financiële transparantie. De organisator van de Bloesembar krijgt elk jaar 10.000 euro en daar bovenop de winsten op de extra feesten die ze daar houden. Met Pinksteren wordt de Bloesembar ingepalmd door een feestje van de fractie van Open Vld, en daar betalen wij belastinggeld voor! Mijn broek zakt er vanaf!”

Winst? Hoezo, winst?

Volgens Withofs laat het huidige systeem toe dat er zoveel facturen kunnen worden binnengebracht tot de vzw ‘op nul staat’, en dus de organisator volgend jaar weer 10.000 euro kan vangen. “Waar gaat al dat geld naartoe, winstgevende vennootschappen, vzw’s? Er moet een duidelijke reglementering gehanteerd worden.” En voor Bar Berlin? “Ook al zeer vaag”, zegt Withofs. “Een groot scherm, de security, wie gaat dat allemaal betalen? Dat staat niet duidelijk op papier.”

Daarnaast leeft in Sint-Truiden steeds sterker de bedenking dat het steeds dezelfde personen en organisaties zijn die iets mogen organiseren en met de ruime subsidiepot gaan lopen. Oppositiepartij Vooruit had enkele weken geleden ook al te kennen gegeven dat de vriendjespolitiek moet stoppen. “We moeten naar een eerlijker systeem met aanbestedingen waarbij iedereen kansen krijgt en waarbij er een strikte financiële controle is”, zei raadslid Ludwig Vandehove (Vooruit) daarover op radiozender Trudo FM. Op de raadscommissie verwees schepen Günther Dauw (N-VA) raadslid Withofs door naar de betrokken schepen van deze dossiers, Hilde Vautmans (Open Vld), die van de raadscommissie weg bleef, net als burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). Het ging nochtans over een actieplan voor Audit Vlaanderen om de stad weer ethisch correct op de rails te krijgen.

Programmering Bar Berlin

Beelden © Media Haspengouw