Luc Withofs, die op maandag 26 september als nieuw gemeenteraadslid wordt ingezworen, zal niét in de Open Vld-fractie zetelen maar als onafhankelijke. “Ik ben gedreven en zal me voor 200 procent inzetten voor ’t stad, maar met het beleid van Open Vld ben ik het niet altijd eens.”

In een gezamenlijke boodschap laten Open Vld en Luc Withofs (60) hun licht schijnen op het feit dat Withofs uit Open Vld Sint-Truiden stapt. De horeca-ondernemer van restaurant ‘t Veilinghuis volgt Laurien Bamps (Open Vld) op die teleurgesteld de Truiense politiek heeft verlaten. Haar idee over democratie en politiek op lokaal vlak, waarbij je als gemeenteraadslid van de meerderheid voorstellen op tafel kan leggen of waarbij je al eens meestemt met de oppositie omwille van een goed voorstel, viel al enkele jaren bij de liberalen op een koude steen. Zij kiest nu voor een loopbaan in de immobiliën-sector, maar sluit op termijn – men leze 2024 – een terugkeer niet uit.

Het is dus Luc Withofs die Bamps’ zitje zal innnemen, en dat op maandag 26 september. Op die gemeenteraad wordt Withofs ingezworen, maar zal hij niet zetelen in de fractie van Open Vld maar als onafhankelijke. Hij verduidelijkt zijn keuze: “Ik ben een gedreven persoon en ik wil een eigen koers varen. Als ondernemer heb ik een duidelijke visie en voor horeca en evenementen heb ik me in de stad altijd gegeven. Ook nu ga ik me inzetten voor de volle 200%. Ik wil constructief ideeën aanbrengen in de materies waar ik me al meer dan 35 jaar voor inzet; dat is mijn doel.”

In het verleden werkte Withofs al mee aan een plan dat de horeca in Sint-Truiden moest dynamiseren. Zo stond hij samen met liberale partijgenoten Jos Pierard en Pascal Vossius mee aan de wieg van het hele Trud’Or verhaal, en was hij 20 jaar lang voorzitter van de Truiense Horecaraad. Ook op Limburgs niveau was hij daarbij betrokken.

Raakvlakken

Luc Withofs is het soms niet eens met Open Vld. “Ik wil met mijn eigen voorstellen naar de gemeenteraad komen. Maar bij goede voorstellen van Open Vld en van de meerderheid zal ik meestemmen. We kunnen ons achter elkaar scharen, want ik reken erop dat de voorstellen die ik op tafel zal leggen door de gemeenteraadsleden worden goedgekeurd. Ik heb heel wat ideeën.” Open Vld kopstuk Pascy Monette vindt dat er tussen zijn partij en Luc Withofs heel wat raakvlakken zijn.

Voor toekomstig raadslid Withofs wordt het nu twee jaar lang ervaring opdoen. Daarna zijn er verkiezingen. Withofs: “Ik denk dat er veel partijen gaan samensmelten. Dat gaat de toekomst zijn. Maar ik ga nu eerst mijn gevoel volgen, hard werken voor de stad en afwachten wat de komende twee jaar met mij gaan doen. Daarna zien we wel.”

Door de démarche van Withofs verliest Open Vld en dus ook de bestuursmeerderheid van cd&v, N-VA en Open Vld één zetel in de gemeenteraad, maar met 23 zitjes op 35 is dat nog steeds een comfortabele meerderheid.

Foto – ©David Feytons