In Sint-Truiden heeft waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) zonet zijn ontslag ingediend. Hierdoor heeft de stad momenteel geen burgemeester meer. Engelbosch zegt moegestreden te zijn en betreurt het inentieproces dat tegen hem wordt gevoerd. Bij de Truiense stedelingen is er nauwelijks interesse in wie hem opvolgt. Burgers overwegen om een nieuwe partij op te richten om een einde te maken aan wat zij noemen de ‘sjoemelcoalitie‘.

“Vandaag heb ik in het belang van de inwoners van Sint-Truiden beslist om mijn ontslag in te dienen als schepen en waarnemend burgemeester van de stad”, verklaarde zonet Jelle Engelbosch (N-VA). “Ik ben onschuldig en het komt uitsluitend rechtbanken toe iemand te veroordelen. Door de aanhoudende zweem van ongeoorloofde praktijken is het niet langer geloofwaardig te kunnen besturen. De afgelopen dagen heb ik moeten vaststellen dat er tegen mij een intentieproces in en door bepaalde media wordt gevoerd zonder enige objectieve kans op verdediging. Meerdere gemeenteraadsleden citeren bovendien bepaalde stukken uit het auditrapport en laten bewust andere fragmenten achterwege. Op die manier wordt een perceptie gecreëerd die het voor mij onmogelijk maakt om nog langer te functioneren. Ik ben moegestreden. Maar ik blijf herhalen dat ik recht in mijn schoenen sta”, aldus de ex-waarnemend burgmeester.

Niemand weet het nog

De stad is nu een schip zonder kapitein. Niemand die het nog weet. Iedereen kijkt naar iedereen. Kan de coalitie nog aanblijven? Bij Open Vld zit men te wachten op de uitkomst van het proces over Villa Rosa waarbij de naam van Pascy Monette wordt genoemd. N-VA krijgt nu haar uppercut. En bij cd&v is het chaos. Zelfs de die-hard fans houden zich kalm op sociale media.

Anderzijds zijn er ideeën genoeg. Zo willen sommigen een nieuwe partij oprichten om komaf te maken met de politieke crisis in Sint-Truiden. Maar tot de verkiezingen van 2024 blijven de stemmen van 2018 tellen. Vervroegde verkiezingen bestaan in België niet op gemeentelijk niveau. “Dat wordt zweten en op de blaren zitten”, zegt een mogelijke kandidaat-oprichter van een nieuwe partij. Ook Vlaams Belang Sint-Truiden reageert niet. Zij stelden zonet nog een actieplan voor meer verkeersveiligheid voor (daarover later meer), maar dat was voor het ontslag van Engelbosch.

Open raadszitting

Opvallend in de mededeling van Engelbosch is dat hij niet wil dat de bespreking over het rapport van Audit Vlaanderen over zijn aankoop achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Zijn verklaring is duidelijk: “Ik verzoek de voorzitter van de gemeenteraad alvast om het auditrapport te bespreken op de publieke zitting van de gemeenteraad en niet achter gesloten deuren.  Enkel op die manier krijg ik een eerlijke kans om beweringen te weerleggen.  Ik blijf herhalen dat ik recht in mijn schoenen sta”, aldus nog Jelle Engelbosch.

Foto © Rudi De Cock