Oppositie: “Financiële rekening stad klopt niet”

Politiek

Op de gemeenteraad van afgelopen maandag 27 augustus stelde de CD&V-Open VLD meerderheid naar hun Ruimtelijk Uitvoeringsplan ook een imposante cijferreeks met de jaarrekening van de gemeente voor. Het matige enthousiasme dat de oppositie had voor het RUP werd niet herhaald toen de cijfers werden besproken.

De cijfers van de jaarrekening waren al eerder uitgestuurd door het stadsbestuur via een persbericht. Zij spreken van een positief jaar waar schulden worden afgebouwd en kosten gedrukt. Onder andere op de werkingskosten zou flink bespaard zijn. Schepen Ingrid Kempeneers spreekt van een snelle aflossing van nieuwe schulden die zijn aangegaan voor investeringen en een daling van de werkingskosten met 1 miljoen euro.
De totale schuld van de stad bedraagt volgens het stadsbestuur nu 66,3 miljoen euro, met deze van de gemeentebedrijven Patri en Agost meegerekend komt de teller echter op 80 miljoen te staan. 8 miljoen meer dan bij de aanvang van deze legislatuur, toen bedroeg de gemeenteschuld 72 miljoen euro.
Burgemeester Veerle Heeren zei al eerder in de krant dat voor het zoveelste jaar op rij, het stadsbestuur de belastingen niet zal doen stijgen.

Financieel experts van de N-VA-Sp.a oppositie (Jo François en Filip Moers) waren niet onder de indruk van de uiteenzetting. Zo noemde Jo François de afbouw van de schulden onmogelijk gezien de uitspraak van het stadsbestuur dat zij geen schulden zullen doorschuiven naar de volgende generatie. Filip Moers benadrukte dit en meende dat de stad de schulden van nieuwe leningen pas over twee jaar moet aflossen en zo de factuur over de verkiezingen tilt.

Over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan was de oppositie matig positief. Opmerkelijk was de dubbelzinnige oproep van N-VA, die wel pleitte voor meer groen en duurzaamheid in de binnenstad maar wel meenden dat braakliggende zones snel moesten kunnen worden ingevuld.
Zij betreurden de keuze van het stadsbestuur om te werken naar een autoluw centrum.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Politiek
Procedures rond vestiging en uitbating nachtwinkels vereenvoudigd

“Maar focus op leefbaarheid en openbare orde blijft behouden” Na twee jaar wordt het reglement over de vestiging en uitbating van nachtwinkels aangepast. Dat gebeurde na een evaluatie met het oog op de vereenvoudiging van de verschillende administratieve procedures. Aan de ingebouwde veiligheids- en ordegaranties verandert niets. Het reglement kwam …

Politiek
Woonvisie geeft richting aan woonbeleid van de toekomst

Sint-Truiden zet zich de komende jaren verder op de kaart als een aangename woonstad waar iedereen zich thuis voelt. Met een doordachte woonvisie zet het lokaal bestuur de basisprincipes uit voor een innovatief woonbeleid dat inspeelt op de uitdagingen van morgen. Sint-Truiden wil verder doorgroeien tot een veilige, groene en …

Politiek
13.550 euro subsidies voor lokale verenigingen

Drie lokale afdelingen van de gezinsbond, vijf ouderenraden en 30 verenigingen krijgen een werkingstoelage van de stad Sint-Truiden. In totaal wordt 13.550 euro aan subsidies toegezegd.   Een aantal verenigingen en instanties worden in hun werking ondersteund door het stadsbestuur van Sint-Truiden. Op maandag 9 december keurde de gemeenteraad hiervoor …

%d bloggers liken dit: