Het stadsbestuur van Sint-Truiden presenteerde eerder deze week op een raadscommissie haar financieel plan. Vlaanderen eist tegen 2025 het bewijs dat de rekeningen betaald kunnen worden. Vooruit Sint-Truiden kaartte elk jaar opnieuw de malaise van de stadskas aan en waarschuwde voor een financieel bloedbad. “We krijgen nu, spijtig genoeg, gelijk”, stelt fractieleider Gert Stas (Vooruit). “Deze en vorige burgemeesters hebben met hun bestuursploeg systematisch de inkomsten overschat en verschoven naar latere jaren, terwijl de uitgaven wél gedaan werden.”

Afgelopen maandag stelde de bestuursploeg van Sint-Truiden (cd&v, N-VA en Open Vld) de aanpassing van het meerjarenplan voor op een raadscommissie. Lees hierover via https://www.truiensnieuws.be/algemeen/dauw-duwt-door-aanpassing-meerjarenplan-is-start-van-gezondmaking-stadsfinancien/

Vandaag reageert oppositiepartij Vooruit van Sint-Truiden op dat financiële plan. “De voorbije meerjarenplannen bleken, zoals Vooruit altijd al heeft aangetoond, meer een wensenbrief voor Sinterklaas”, schertst Gert Stas na afloop van de raadscommissie. “De lijken vallen uit de kast met dit aangepaste meerjarenplan. Zo is de bijdrage aan Lago onderschat en stijgt de uitgave met 250.000 euro. De onderhoudscontracten voor software werden verkeerd ingeschat, goed voor een stijging van 1.365.493 euro. In Truparc, het parkeerbedrijf van de stad moet er 550.000 euro per jaar extra worden ingestoken. En het andere bedrijf van de stad, Agost, werd zelfs uit het financiële meerjarenplan weggelaten om te vermijden dat de begroting nog verder de dieperik in zou gaan. Dit jaar wordt er voor 500.000 euro uitgegeven aan erelonen en consultancy.”

Bijltjesdag  

“De bijl valt echter helemaal aan de investeringskant”, vervolgt Stas. “Voor maar liefst 8,46 miljoen euro aan goedgekeurde projecten kunnen niet doorgaan. Zo zal de groots aangekondigde vergroening en het openleggen van de Cicindria op de Veemarkt niet meer doorgaan. Voor het project had Sint-Truiden nochtans al 250.000 euro subsidie gekregen, die zal moeten terugbetaald worden. De voorbereidende kosten zoals de werken op de site en de personeelsuren zijn weggegooid geld. Een aantal openbare werken zullen uitgesteld worden.”

“De herbestemming van de abdijsite, het nieuwe containerpark, de renovatie van het stadskantoor en de aanpak van het stort van Melveren vallen weg. Dat is voor de volgende generaties.” – Gert Stas (Vooruit)

Tegenvallende verkoop

De oppositieleider noemt de huidige coalitie van cd&v, N-VA en Open Vld spilziek. “Om het hoofd boven water te houden moet de inboedel eraan. Maar de verkoop van gronden en het stadspatrimonium valt enorm tegen. We hebben hiervoor altijd al gewaarschuwd. Met andere woorden: dit bestuur is goed in uitgeven, en anderen moeten maar zorgen voor de inkomsten. Het volgende bestuur zal gedwongen worden om ons patrimonium verder in de uitverkoop zettenen een oplossing zoeken voor de schuldafbouw. Vanaf volgend jaar moeten er meer schulden worden afbetaald dan dat er nieuwe worden bijgemaakt. En dit nog voor vele jaren.” De partij vroeg op de commissie naar de totale schuldenlast van de stad maar kreeg daar nog geen antwoord op.

Balans

Gert Stas maakt een balans op: “Na 12 jaar cd&v-beleid, aangevuld met Open Vld en de laatste jaren met N-VA,  heeft de stad zijn patrimonium verkwanseld en torst het tegelijk de hoogste schuldenlast van Limburg. Leuven en Mechelen, steden met een gelijkaardige schuldenlast, hebben met dat geld hun stad getransformeerd en merkbaar verbeterd. En zij hebben hun gronden niet moeten verkopen. Hier in Sint-Truiden blijven we achter met een verarmde stad die, afgezien van een nieuwe steen op de markt, niet wezenlijk is veranderd. Waar is het geld naartoe?”