Het onderzoek naar voormalig schepen Jelle Engelbosch (N-VA) uit Sint-Truiden is door het parket stopgezet. Engelbosch zou in 2020 een stuk grond tegen een te lage prijs van de kerkfabriek in Velm te hebben gekocht, gebruikmakend van voorkennis als schepen. “Er zijn onvoldoende elementen om de beschuldigingen hard te maken”, verantwoordt het parket zijn beslissing.

Audit Vlaanderen onderzocht destijds de zaak en concludeerde dat er sprake leek te zijn van belangenvermenging, waarna het dossier werd doorverwezen naar het gerecht. Het parket heeft nu vastgesteld dat er onvoldoende bewijs is om de beschuldigingen te ondersteunen. Anja De Schutter van het Limburgse parket bevestigt: “Er zijn onvoldoende elementen om de beschuldigingen hard te maken.” Het onderzoek door het gerecht leidde ertoe dat Engelbosch, destijds kandidaat-burgemeester, een stap opzij moest zetten. Uiteindelijk besloot hij enkele maanden later volledig uit de politiek te stappen.

Engelbosch reageert opgelucht maar met gemengde gevoelens. “Het is heel spijtig dat het zo gelopen is. Dit heeft mij mijn politieke carrière gekost. Ik besloot een stap opzij te zetten om de rust in Sint-Truiden te herstellen, vooral na alle andere schandalen. Maar ik ben blij dat mijn naam na al die tijd is gezuiverd.” Een eventuele terugkeer naar de politiek sluit Engelbosch uit. “Dat is niet aan de orde. Ik heb mijn oude werk als vastgoedmakelaar weer opgepakt. Het is gelopen zoals het is gelopen en gedane zaken nemen geen keer,” besluit Jelle Engelbosch.