De politieke crisis in de stad Sint-Truiden duurt voort na het ontslag van burgemeester Veerle Heeren (cd&v). Een weekend van onderhandelen tussen coalitiepartners cd&v, Open Vld en N-VA leverde niets op. De oppositiepartijen vragen om de financieel directeur alvast met onmiddellijke ingang te schorsen. De partij Groen wil dat een regeringscommissaris het bestuur leidt tijdens de onderzoeken naar de onregelmatigheden.

Meer vragen dan antwoorden na een weekend van overleg tussen de drie coalitiepartners cd&v, N-VA en Open Vld. Nadat Veerle Heeren vrijdagmiddag er de brui aan gaf omdat bekend raakte dat er aan oud-burgemeester Jef Cleeren door de stad in 2017 en in 2020 in totaal 65.000 euro werd geleend, is de crisis compleet. “Na de vaccinatiezaak en het verslag van Comité P was dit derde schandaal er één teveel”, aldus waarnemers en lokale politici. Het zoeken naar een opvolger blijkt niet evident. Ook de namen van andere kopstukken van de lokale politiek in Sint-Truiden worden in verband gebracht met zaken die nog in onderzoek zijn.

Regeringscommissaris

“Het zit inderdaad veel dieper”, reageert Peter van Dam (Groen Sint-Truiden). “Momenteel is er een ontspoorde politieke cultuur die spijtig genoeg ook bepaalde uitwassen binnen de administratie heeft. Nu, Groen doet aan constructieve politiek. Daarom vragen wij om een regeringscommissaris aan te stellen, zoals we al hebben gevraagd bij de eerste schorsing van de burgemeester na de vaccinatiezaak. Die commissaris kan rust brengen in het politieke landschap van Sint-Truiden en neutraal binnen de administratie en de politiek het roer in handen houden tijdens de verschillende onderzoeken die er lopen.” Van Dam maakt zich ernstig zorgen over wat hij “de negatieve sfeer over de politiek bij de burgers” noemt. “Er zijn teveel vragen over verschillende beleidsmensen. Wie zwijgt over wie om zichzelf te beschermen? Hier moet een stop op komen. Anders dreigen onschuldige politici meegesleept te worden in dit negatieve verhaal.” Van Dam steunt ook de oproep van Vooruit om de financieel directeur van de stad preventief te schorsen, ongeacht wie dit moet doen.

Peter van Dam (Groen): “Wij vragen een onafhankelijke regeringscommissaris om tijdelijk de zaken in handen te nemen”

“Stippelmans, doe uw job!”

“De bewijzen voor een illegale lening vanwege het stadsbestuur aan voormalig burgemeester Jef Cleeren zijn onweerlegbaar”, reageert Vooruit-fractieleider Gert Stas. “In het schepencollege gaf de financieel directeur toe dat een bedrag van 65.000 euro in twee schijven is uitgekeerd. Maar in de notulen van het schepencollege zijn deze transacties niet terug te vinden. Het is dus nog steeds onduidelijk op welke manier dit kon gebeuren, maar het is duidelijk dat de financieel directeur een manier heeft gevonden om grote geldsommen zonder officiële toestemming van het schepencollege te versluizen. Het valt niet uit te sluiten dat langs dezelfde weg ook andere transacties gebeurd zijn.” De Vooruit-fractie vraagt nu dat gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans (cd&v) snel overgaat tot een schorsing van de directeur.

 Gert Stas (Vooruit): “Die financieel directeur heeft nog steeds zijn diensttelefoon en toegang tot alle documenten. Hij kan elk spoor van illegale activiteiten wissen.”

Voor de partij Vooruit is het onbegrijpelijk dat de financieel directeur nog niet is geschorst. “Als Stippelmans niet ingrijpt, stel ik de vraag waarom hij dat dan niet doet”, besluit Stas.

Ons-kent-ons

Ook Vlaams Belang Sint-Truiden steunt de oproep van Vooruit om de financieel directeur met onmiddellijke ingang te schorsen. “Wij hebben met verbijstering kennis genomen van wat zich de voorbije dagen heeft afgespeeld”, laat voorzitter Roosmarijn Beckers weten. “Dat voormalig burgemeester Heeren (CD&V) er een bedenkelijke moraal op na houdt wisten we al van het vaccinatieschandaal. Toen bleek dat cliëntelisme in onze stad schering en inslag is. Maar ‘de ons-kent-ons’ mentaliteit gaat dus nog verder. Publieke middelen van de stad, het geld van de belastingbetaler, werden gebruikt om oud-burgemeester Cleeren (CV&V) een particuliere lening toe te staan.”

Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang): “Het lijkt ons bijzonder ongeloofwaardig dat burgemeester Heeren niet op de hoogte was van deze lening. Dit alles wijst op een hele sterke normvervaging bij het schepencollege van Sint-Truiden dat de schandalen aan elkaar rijgt.”

Dat Sint-Truiden enkel nog in het nieuws komt als corrupte schandaalstad vindt de Truiense politica heel erg. Beckers besluit: “Wij roepen de voorzitter van de gemeenteraad Bert Stippelmans op om de financiële directeur, die trouwens ook van cd&v-signatuur is, meteen preventief te schorsen zolang het onderzoek van Audit Vlaanderen loopt. Alleen op die manier kan cd&v Sint-Truiden laten zien dat ze deze fraude met belastinggeld ernstig neemt, en bereid is een einde te maken aan de politieke cultuur van corruptie en machtsmisbruik die onze stad in haar greep houdt.”

Foto’s – ©Rudi De Cock