Burgemeester Veerle Heeren (cd&v) zit met het schepencollege (cd&v/Open Vld/N-VA) deze voormiddag samen om enkele heikele kwesties te bespreken. Wat met de verklaringen van de burgemeester over het al dan niet mogen inkijken van het verslag van het Comité P over de werking van de lokale politie? En hoe zit het met een betaalde geldsom van de stad aan oud-burgemeester Jef Cleeren (cd&v)? N-VA en Open Vld eisen antwoorden en duidelijkheid in beide zaken. Voor een deel van de publieke opinie is het stilaan genoeg geweest. Onbekenden protesteerden met doeken op een brug boven de Haspengouwlaan met daarop de tekst: “Hoelang nog Veerle?”

Het bestuur van de stad Sint-Truiden houdt zoals gewoonlijk op vrijdag schepencollege. Daarin zetelen de burgemeester en de schepenen, zij die de stad regeren zeg maar. Pers, publiek en oppositie mogen daarop niet aanwezig zijn. Het zal dus vooral uitkijken zijn naar de verklaringen achteraf, en dit over de twee kwesties die de agenda zullen bezwaren: het verslag over de werking van het Truiense politiekorps en het lenen van een geldsom aan oud-burgemeester Jef Cleeren.

Volgens schepen Hilde Vautmans van coalitiepartner Open Vld moet de burgemeester deze vrijdagvoormiddag tijdens het schepencollege uitleg geven over beide zaken. Heeft het comité P verboden om de inhoud te bezorgen aan de leden van de politieraad? Het was nota bene Heerens’ partijgenoot Carl Nijssens die de zaak eerder deze week in beweging bracht. Lees hierover meer:

https://www.truiensnieuws.be/algemeen/politieke-spanningen-rond-veerle-heeren-na-wantoestanden-bij-lokaal-politiekorps/

En er is een tweede, prangende vraag die deze vrijdagvoormiddag aan de orde is op dat schepencollege. Heeft de stad Sint-Truiden in 2017 een illegale lening van 50.000 euro toegestaan aan de ondertussen overleden oud-burgemeester Jef Cleeren (cd&v)? Die vragen gaan meerderheidspartijen Open Vld en N-VA vrijdag stellen in het schepencollege aan de burgemeester en aan de financieel directeur van de stad.

Het is uitkijken naar de verklaringen die na het schepencollege, later vandaag, worden afgelegd.

In beeld: protestdoek op brug ‘Hoelang nog Veerle?’ ©DS