• Sint-Truiden, zondag 22 mei 2022 – Gisteren heeft de Partij van de Arbeid (PVDA) over het ganse land actie gevoerd met de eis om de prijzen op brandstoffen te bevriezen. Ook in Sint-Truiden en Tongeren hield de lokale afdeling een toeter-actie.

Op 35 plaatsen in het ganse land, onder andere in Genk, Sint-Truiden en Tongeren, riepen PVDA-actievoerders op om te toeteren tegen de hoge brandstofprijzen. In Sint-Truiden vatte kopstuk Lizzy Vandenreijt en haar partijgenoten post op het kruispunt aan broodjeszaak SmakIn. In Tongeren gebeurde dat op de ring rond de stad. “De brandstofprijzen moeten onmiddellijk geblokkeerd worden”, zegt Kim De Witte van PVDA-Limburg. “De explosie van die prijzen maakt de situatie onhoudbaar voor heel veel werknemers en gezinnen. En dat terwijl oliemultinationals ongekende winsten boeken en de overheid nog steeds enorme taksen binnenrijft. Total, BP, Shell, Exxon boeken recordwinsten. Het gaat over meer dan 40 miljard in de eerste drie maanden van 2022. De overheid moet een crisisbelasting invoeren op deze winsten om de verlaging van de taksen op brandstof te compenseren. Wij eisen de bevriezing van de brandstofprijzen op maximaal 1,40 euro per liter. Dat kan via een tijdelijke schrapping van de accijnzen en de verlaging van de btw op brandstof naar 6 procent.”

De PVDA lanceerde een petitie die op twee maanden tijd al bijna 100.000 handtekeningen verzamelde. De brandstofprijs riskeert naar 3 euro per liter te stijgen in de zomer. “Wij zullen verder actie voeren totdat de regering stappen onderneemt”, besluit De Witte. Na de toeteracties trokken de lokale afdelingen de woonwijken in om verder petities op te halen en getuigenissen te verzamelen. Vlaams parlementslid Kim De Witte en senator Ayse Yigit deden dat in Houthalen-Helchteren.