Aanstaande vrijdag wordt Ingrid Kempeneers verwacht op het provinciehuis in Hasselt. Daar zal ze de eed afleggen als burgemeester van de stad Sint-Truiden, en dit op het kabinet van gouverneur Lantmeeters. De eedaflegging vindt plaats om 11 uur. De  minister heeft het advies  van het parket – generaal ontvangen, een standaardprocedure, het besluit tot aanstelling getekend en groen licht gegeven aan de gouverneur.

De aanstelling gebeurt met een dubbel gevoel in Sint-Truiden. Kempeneers beweert immers niets af te weten van een lening aan wijlen Jef Cleeren, voormalig burgemeester, maar na alles wat er de laatste jaren is gebeurd, werd er geopperd om alles uit te vlooien, best nog voor de aanstelling. Er is wel een onderzoek ingesteld. De partij Vooruit drong een tijd geleden aan op een klacht met burgerlijke partijstelling van de stad bij het parket. Dat heeft het bestuur ondertussen ook gedaan. Het parket zou deze zaak tot op het bot moeten uitzoeken. Wist Kempeneers iets af van de deal met Cleeren? Het blijft een open vraag.

Het raadslid zal, als er niets onverwachts gebeurd, aanblijven als burgemeester tot aan de verkiezingen van oktober 2024. Vanaf 1 januari 2025 zal, afhankelijk van de coalitie en de stembusuitslag, er een nieuwe burgemeester aan het bewind komen voor een periode van zes jaar. Het is een publiek geheim dat Ingrid Kempeneers de functie graag heeft uitgeoefend en met veel goesting nu opnieuw aantreedt. Verwacht wordt dat zij voor cd&v dé kandidaat-burgemeester zal zijn bij de verkiezingen van 2024, zodat ze, als de kiezer het toelaat, vanaf 2025 opnieuw voor zes jaar burgermoeder kan worden.

Foto © Rudi De Cock