De Partij van de Arbeid van Sint-Truiden heeft op de Haspengouw Markt een ludieke protestactie gehouden tegen de aangekondigde maatregel van Hilde Vautmans om de BTW op paarden te verlagen naar 6%. “Het is de BTW van de energiefactuur die omlaag moet, niet die op paarden”, zegt Lizzy Vandenrijt (PVDA).

Europarlementslid en schepen in Sint-Truiden Hilde Vautmans (Open VLD) krijgt veel kritiek nadat ze op sociale media had verkondigd dat ze vanuit Europa erin geslaagd was om de btw op paarden te verminderen naar 6%. “Wereldvreemd”, zegt Lizzy Vandenrijt, voorzitter van PVDA Sint-Truiden. “De VLD heeft maanden op de rem gestaan voor de tijdelijke btw-vermindering op energie, maar voor paarden zou het tarief plots wel kunnen? Daarom trekken wij verkleed als paard de straat op met onze petitie voor een permanente btw-vermindering op elektriciteit én gas. We leggen de Truienaar de vraag voor: wil je een btw-vermindering op paarden of op energie?”

Eén kind op vijf in armoede in Sint-Truiden

Door de commotie lijkt nu ook  de Belgische federale regering niet geneigd om de Europese toelating ook effectief te zullen gaan toepassen. Hilde Vautmans werkt als europarlementslid en als voorzitter van Horse MEP Group – een groep europarlementsleden die de belangen van de paardensector vertegenwoordigt – al enige tijd aan een Europese maatregel die de lidstaten zou toelaten om de btw op paarden te verlagen. Uiteindelijk haalde ze haar slag thuis. Toen ze dat op sociale media uitbracht, brak de hel los. De reacties waren massaal. Lizzy Vandenrijt vindt de post van Vautmans getuigen van wereldvreemdheid. “Mensen worstelen met hun energiefacturen. En zij roept België nu op om het btw-tarief op paarden te verminderen naar 6%. Dit is echt in het verkeerde keelgat geschoten.”

Hilde Vautmans moest uiteindelijk haar facebookpost hierover verwijderen. “Hilde Vautmans en de liberalen besturen een stad waar maar liefst één kind op vijf in armoede opgroeit. Toch lijken zij niet voldoende te beseffen hoe hard de hoge gas- en elektriciteitsprijzen erin hakken. Zij spreekt van het economisch belang van de paardensector, maar onze werkende gezinnen hebben toch ook economisch belang? Energie is bovendien een basisproduct. Dat de liberalen na de zomer terug 21% op gas willen heffen is niet te verantwoorden. Het is net deze prijs die zo hard steeg.”

Accijnzen moeten omlaag

De PVDA haalde al meer dan 300.000 handtekeningen op voor een permanente btw-vermindering op energie. Ook de accijnzen op brandstof moeten omlaag. Brandstof mag maximum 1,40 euro per liter kosten. Om dit te financieren wil de linkse partij de woekerwinsten van de grote energie- en oliemultinationals afromen. Volgens het internationaal energieagentschap zouden deze oorlogsprofiteurs dankzij de crisis dit jaar 200 miljard overwinsten boeken in vergelijking met vorige jaren. “Er is dus duidelijk marge om de  factuur van de werkende klasse te verlichten. Daarom komen wij vandaag en ook binnenkort op 1 mei op straat.”