De nieuwe stenen op de Grote Markt zijn ingelopen, hoog tijd voor een nieuw project zal het stadsbestuur hebben gedacht. Schepen van sport Carl Nijssens en burgemeester Veerle Heeren deelden op hun facebookpagina’s de eerste beelden van het project Sportpark Haspengouw.

Op de site van het huidige recreatief zwembad op Sint-Pieter zal een heus sportdomein worden opgetrokken. Niet alleen het zwembad zal een gedaantewisseling ondergaan maar ook het domein achter het zwembad. Een modern aangelegd park met een uitbreiding van de huidige waterpartijen en jogzones, vervolledigd het domein. Voor zover we uit de plannen kunnen afleiden zal tennisclub Leopold blijven staan.

Schepen Nijssens schreef het volgende op zijn facebook:

Het zwembadcomplex Sint-Pieter is na meer dan 42 jaar helemaal opgebruikt… Na 5 jaar hard werken kunnen we vandaag onze nieuwe plannen voorstellen voor: ‘Sportpark Haspengouw’ Dat bevat tal van sport-, recreatie-, en zorgfuncties, die voor iedereen ruim toegankelijk worden. Het nieuwe ‘Bloesembad’ zal de blikvanger vormen in dit nieuw groene sportpark.
Voor de realisatie van dit alles slaat de stad via een publiek-private samenwerking de handen in mekaar met een privépartner. ‘

Via een publiek-private samenwerking of pps kan de stad de kosten van het project delen door private partners in het project te trekken. Wat heel het project exact zal kosten werd niet gecommuniceerd wel gaf burgemeester Veerle Heeren enkele cijfers vrij na kritische reacties op haar eigen facebookbericht over het project:

‘Het huidig zwembad kost vandaag 1,945 miljoen voor uitbating, personeel, exploitatie… elk jaar hebben we plus minus 480 000 euro aan inkomsten (zwembad en sporthal) . Dus kost ons zwembad vandaag om het open te houden 1,5 mio euro. Voor ons nieuw bloesembad en sportpark Haspengouw betalen wij de volgende 30 jaren 1,688 miljoen euro …’

Een toename van de gemeentelijke kost voor minstens 30 jaar dus.
Schepen Nijssens hield ondertussen vol dat de gemeentelijke belasting niet zal toenemen. Hoe het zit met de toegangsprijzen tot het complex, blijft nog even onduidelijk. Van PPS’en is geweten dat het toegangsprijzen snel kan doen stijgen gezien de inmengingen van private ondernemers. Een slechte zaak gezien ons gemeentelijk zwembad vooral wordt gebruikt door lokale sportclubs, jeugdverenigingen en scholen die van heel de regio komen om er hun verplichte zwemlessen te houden. Gedaan met de bubbelbadjes aan 2 euro? De tijd zal het uitwijzen.

Een echte vervanging voor de parkingmogelijkheden aan het zwembad zal er echter niet komen. De 220 parkeerplaatsen die het complex zal hebben, zullen exclusief ter beschikking staan van sporters en omwonenden met een bewonerskaart. Parkeren aan de rand van de stad blijft dus een probleem.

De schepen en het stadsbestuur gaan de komende maanden aan tafel zitten met lokale stakeholders om het verdere verloop van het project te bepalen. Het huidige zwembad zal open blijven voor gebruikers tot het nieuwe complex klaar is.