Schepen Pascy Monette (Open Vld) zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 de lijst trekken voor zijn partij. Daarmee is hij, net als in 2018, kandidaat-burgemeester. In een tandem met Hilde Vautmans, die de tweede plaats bekleedt, wil hij blijven werken voor alle Truienaren. “Ik zie wekelijks 20 tot 25 mensen tijdens mijn spreekuur en doe aan dienstbetoon. Eenvoudige dingen zijn voor de mensen soms een groot probleem en heel belangrijk. Ik begrijp dat en probeer hen altijd te helpen.”

  • Tekst en beelden – © Rudi De Cock

Pascy Monette leidt tijdens deze legislatuur het Zorgbedrijf en is schepen van de sociale huizen, Maatschappelijke Dienstverlening, het Lokaal Sociaal Beleidsplan, Sociale Tewerkstelling, Ouderenzorgbeleid en Armoede. Hij zorgde voor een primeur in België want hij werd de allereerste schepen van Eenzaamheid in ons land. “Zorg is altijd mijn prioriteit geweest”, reageert Monette. “Net als bij de vorige verkiezingen staan Hilde en ik sterk als een duo, Hilde focust zich richting ondernemers, handelaars en fruitboeren. Ik blijf me enthousiast inspannen voor de zorg en de sociale domeinen binnen onze stad. Ik zie wekelijks tot 25 mensen die hun bekommernissen hebben. In de ogen van anderen zijn dat misschien eenvoudige dingen, maar voor die mensen gaat het om grote problemen. Ik neem dat altijd ernstig en ik vind het belangrijk dat ik voor elke individuele case tot een goede oplossing kan bijdragen.”

In 2018 behaalde Open Vld Sint-Truiden met de tandem Monette-Vautmans op nummer 1 en 2 een behoorlijk mooi resultaat met 18,1 % van de stemmen, en werd ze de derde partij na cd&v en sp.a, ondanks de commotie rond een zaak in Villa Rosa. Een huzarenstukje van Monette als je bedenkt dat hij in 2012 de N-VA nog moest laten voorgaan. De donkere bladzijde Villa Rosa is trouwens volledig omgeslagen en Monette kan in 2024 mooie resultaten voorleggen. Met de socialisten in de oppositie kreeg het stadsbestuur van cd&v, N-VA en Open Vld het de afgelopen jaren hard te verduren, maar Monette wist zijn departement van Zorg goed te managen en te verdedigen op de gemeenteraden. Opvallend daarbij is zijn vaak individuele benadering van elk sociaal probleem.

Stemmenkanon

Ook binnen het Zorgbedrijf waar hij directeur is klinkt er veel goeds van het personeel over Pascy Monette. En met 2181 voorkeurstemmen was hij in 2018 hét stemmenkanon van Open Vld, en was hij toen van alle kandidaten van àlle partijen in Sint-Truiden de nummer vier, na Ludwig Vandenhove, Veerle Heeren en Jelle Engelbosch. Monette begon in 2006 als jonge snaak en haalde de zesde van de zeven zetels binnen met 1166 voorkeurstemmen. Zes jaar later maakte hij een grote sprong voorwaarts. In de race voor het burgemeesterschap staat hij dit najaar wellicht tegenover Ludwig Vandenhove (Vooruit). Het is stilaan een publiek geheim dat de oud-burgemeester van Vooruit maar wat graag de stad nog eens zou leiden. Maar voorlopig houden de socialisten het op een ‘waarschijnlijkheid’. Als de twee partijen samen goed scoren kan een coalitie of een as Vooruit-Open Vld (met wellicht een derde partij) tot de mogelijkheden behoren. Hilde Vautmans volgt intussen Guy Verhofstadt op op het Europese niveau. De weg voor Pascy Monette naar het burgemeesterschap is dus niet ondenkbaar. Maar het is natuurlijk de kiezer die op 13 oktober zal spreken. En elke verkiezing heeft zo zijn verrassing.

IN BEELD. Pascy Monette tekent present op een gemeenteraadszitting met op de achtergrond de vorige burgemeesters van de stad Sint-Truiden. Met de nieuwe regelgeving is het burgemeesterschap niet langer ondenkbaar. Vanaf 2024 wordt de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste partij van de coalitie automatisch burgemeester.