De lokale afdeling van het Vlaams Belang heeft soep uitgedeeld op de wekelijkse markt in Sint-Truiden in het kader van de nationale solidariteitscampagne ‘een hart voor onze mensen’. “Ook bij ons is er armoede”, reageert Roosmarijn Beckers. “We vragen aandacht voor de groeiende sociale problemen, en niet alleen in onze stad.”

“We organiseren deze campagne om aandacht te vragen voor de groeiende sociale problemen”, vertelt Vlaams parlementslid en Truiense Roosmarijn Beckers (VB). “Er is de energiecrisis en vandaag steken we zelf een helpende hand uit. Armoede en energiearmoede treffen niet alleen Truienaren. Meer dan 600.000 Vlamingen leven nu in armoede. Dat is een beschamend, maar ook alarmerend hoog cijfer. Daarom willen we met dit soort acties deze problematiek terug bovenaan de agenda plaatsen. De federale en Vlaamse overheid schieten tekort, maar ook het gemeentebestuur van Sint-Truiden kan meer doen, bijvoorbeeld door de voedselbank sterker te ondersteunen.”

Niemand achterlaten

“Tal van gebeurtenissen kunnen tot armoede kunnen leiden en het kan iedereen overkomen”, vervolgt Beckers. “Soms is het ziekte, soms is het een ongeval of jobverlies. Dit soort tegenslagen moeten we zoveel mogelijk remediëren. Maar daarnaast zijn er eveneens structurele oorzaken van de groeiende armoede, oorzaken die mee aan de basis van de energiecrisis liggen en daarin gaan onze regeringen niet vrijuit.”

Dat de regering de btw op energie heeft verlaagd naar 6 procent vindt de politica een goeie zaak. “Er kunnen vele miljoenen tot miljarden gehaald worden door te besparen op het systeem. Ik denk aan het afschaffen van de Senaat, de provinciebesturen en de intercommunales, of aan het afschermen van de sociale zekerheid voor vreemdelingen. De opbrengsten hiervan kunnen, net als de opbrengsten van een crisistaks op de monsterwinsten van energieproducenten, gebruikt worden voor een lagere energiefactuur en voor het terugdraaien van de kernuitstap. Zo helpen we onze mensen vandaag en morgen.”

De energie-oplossingen die de partij voorstelt werden op de Haspengouw Markt via een folder meegegeven bij een kop gratis soep. De opbrengst van de actie gaat naar de vzw die lege brooddozen op school verhindert.