Vlaams Belang Sint-Truiden heeft woensdag actie gevoerd aan het tankstation van DATS aan de Luikersteenweg. De partij wil hiermee protesteren tegen de torenhoge brandstofprijzen. “We betalen ons blauw aan de pomp”, zegt afdelingsvoorzitter Roosmarijn Beckers. “Het maakt niet uit of je benzine of diesel tankt, bij elke tankbeurt word je portemonnee leeggeschud.” De actie roept om om te toeteren als je het eens was met de boodschap. Wat overvloedig gebeurde.

Het zijn vroege vogels daar bij Vlaams Belang Sint-Truiden. Woensdagochtend 8 uur werd er actie gevoerd aan het DATS-tankstation aan de Luikersteenweg. De partij deelde flyers uit aan pendelaars en toonde een groot spandoek aan voorbijrijdende wagens met de boodschap: “claxonneer voor betaalbaar tanken!”, wat letterlijk luid enthousiast onthaald werd door voorbijrijdende automobilisten. De partij voerde actie omdat ze niet tevreden is met de magere energiedeal van paars-groen.

Midden maart stelde de regering een energieakkoord voor, ook inzake de brandstofprijzen. Voor VB Sint-Truiden zijn die maatregelen fel ontoereikend. Vlaams Parlementslid uit Sint-Truiden, Roosmarijn Beckers, verduidelijkt: “Voor elke liter die de burger koopt, gaat een liter naar de staat, want de helft van de brandstofprijzen bestaat uit belastingen. Het wordt tijd dat ze in de Wetstraat eens luisteren naar de mensen in de Dorpstraat: maak tanken terug betaalbaar. De meerinkomsten die de overheid nu graait dankzij de energiecrisis, moeten terugvloeien naar de burger!”

Het Vlaams Belang stelt drie concrete maatregelen voor om dat te bereiken. Opnieuw Beckers aan het woord: “Eén: verlaag de btw op brandstof naar 6 %, want brandstof is geen luxeproduct. Twee: verlaag de accijnzen op brandstof tot het Europese vastgelegde minimum, goed voor meer dan 25 cent. En drie: voer een tijdelijke plafondprijs in van € 1,60, de prijs van voor de crisis.”

De partij heeft tevens een petitie op poten gezet, die te vinden is op betaalbaartanken.be