Aan de vooravond van deze maandag 11 juli, de feestdag voor Vlaanderen, deelde N-VA Wellen ijsjes uit op het gemeenteplein in Wellen. Zelf blijft de partij van Gerry Briers op haar honger zitten inzake een fusionering met de aanpalende gemeenten. In Sint-Truiden viel Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) op met een verplaatsing naar Brugge waar ze met Filip Dewinter op de foto ging.

11 juli, de Vlaamse Feestdag. Traditiegetrouw een dag waarop Vlaamsgezinde partijen op de voorgrond treden. In het afgelopen weekend viel vooral N-VA Wellen op, waarbij de partij ijsjes uitdeelde op het gemeenteplein. “Zelf blijven we op onze honger zitten als het gaat om onze mooie gemeente Wellen”, aldus fractieleider Gerry Briers. “De socialisten houden hier al jaren een fusie tegen met de andere Haspengouwse gemeenten. Wil Wellen de toekomst aankunnen zal dat nochtans broodnodig zijn. Er is een werkgroep die een referendum moet voorbereiden, maar daar beweegt nauwelijks wat. Ellen Punie (Vooruit) is er de voorzitter van, maar zegt luidop dat niemand in Wellen van een fusie wakker ligt. Dan moet ze maar eens beter luisteren naar de mensen. Dit belangt ons allemaal aan!” De Wellense N-VA kreeg alvast bezoek en morele steun van twee N-VA schepenen uit Alken.

Fractieleider Gerry Briers (N-VA Wellen) deelt ijsjes uit ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. “In Wellen zelf valt er helaas niet veel te feesten met de politiek van de stilstand inzake fusie door de socialisten”, aldus Briers

In buurgemeente Alken blijft burgemeester Marc Penxten (N-VA) alsnog hopen op een doorbraak inzake fusie met Wellen. Achter de schermen probeert de burgervader alle deuren alsnog open te houden.

In Borgloon is het ronduit stil rond de N-VA. Daar lijkt iedereen zich neergelegd te hebben bij de fusie met Tongeren. “Waar is de oppositie? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat wij die moeten gaan organiseren”, grinnikt een Loons liberaal gemeenteraadslid. “Verdomme Els”, laat een socialistisch Loons lid zich ontvallen. “Ze wil burgemeester blijven, dat snap ik, maar je moet ook vooruit durven kijken. We hadden elkaar zo mooi aangevuld in een fusie.”

In Sint-Truiden tenslotte valt er weinig 11-juli-nieuws te rapen. En over fusie al helemaal niets. Opvallend was wel de post van Vlaams parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams belang Sint-Truiden) die naar Brugge was afgezakt voor de 11-juli-meeting van haar partij. Daar ging ze op de foto met Filip Dewinter. Opvallend omdat de laatste maanden haar parcours en discours in Sint-Truiden een was van redelijkheid en gematigdheid, iets wat haar bij de verkiezingen geen windeieren zal leggen. Denk maar aan haar plannen voor meer fietsveiligheid in de stad en haar omgeving. Door met Dewinter te poseren ontdoet ze zich een beetje van dat centrum-imago en schuift ze opnieuw op naar die extreme hoek van de partij waarin Dewinter en zijn scherp anti-migrantenthema wordt gesitueerd.