Gouverneur Jos Lantmeeters plaatst de stad Sint-Truiden onder verscherpt toezicht. Dat gebeurt naar aanleiding van de vele klachten van de voorbije jaren waarvan een aantal gegrond. Ook de onderzoeken van Audit Vlaanderen noopten de Limburgse gouverneur ertoe deze zware stap te zetten. Hij gaat samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) nauwer controleren. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de provincie Limburg dat een  gemeente onder verscherpt toezicht komt te staan.

 

“Er zijn de afgelopen jaren teveel zaken gebeurd dat ik niet anders kan dan deze ernstige beslissing nu te nemen”, aldus gouverneur Jos Lantmeeters. “Op basis van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen zijn er wel vergaderingen gekomen van het stadsbestuur in de verschillende kerkdorpen, maar ik heb moeten vaststellen dat er aan de opmerkingen uit de audits niet voldoende gewerkt wordt. Dé grote problemen worden niet voldoende aangepakt. Daarom ga ik het bestuur van Sint-Truiden van dichtbij opvolgen. Ze moeten de procedures en processen zo aanpakken dat er zo weinig mogelijk misloopt in de toekomst.”

De gouverneur heeft begin dit jaar nog de begroting afgekeurd. Hij plaatst nu het stadsbestuur onder verscherpt toezicht. “We gaan met het stadsbestuur kijken naar wat er allemaal verkeerd gaat en ik zal aan de burgemeester vragen om geregeld uitleg te komen geven bij bepaalde beslissingen. Wanneer we zien dat de stad vooruitgang boekt, kan het verscherpte toezicht stoppen. Er hangt geen bepaalde termijn aan vast.

In Limburg is het de eerste keer dat een stadsbestuur onder verscherpt toezicht geplaatst wordt. “We doen dat in de eerste plaats om het bestuur te beschermen tegen zichzelf. Er is te veel gebeurd en de antipolitiek mag in Sint-Truiden niet winnen. Ik neem dan ook aan dat het verscherpte toezicht en de extra controle zal zorgen voor minder klachten tegen het stadsbestuur.”