Voorakkoord blijkt moeilijk vraagstuk

Politiek
1

Het voorakkoord dat vroegtijdig werd uitgelekt op sociale media zorgde ervoor dat de 3 partijen niet meer anders konden dan “eerlijk” zijn tegenover haar kiezers en wel degelijk toegeven dat er een voorakkoord werd gesloten.

Ondanks dat de voornamelijk de kopstukken binnen CD&V, Veerle Heeren en Bert Stippelmans een heleboel voorkeurstemmen verloren, zorgden de nieuwkomers ervoor dat de CD&V standhield qua aantal zetels. Bij het afsluiten van het voorakkoord moet er met een ander scenario rekening zijn gehouden, want ze gingen akkoord met het burgemeesterschap en 1,5 schepenmandaat.

Wie die posten mag invullen is een moeilijk wiskundig vraagstuk. Zowel Jurgen Reniers, Ingrid Kempeneers, als de wissel op de toekomst Carl Nijssens zagen hun voorkeurstemmen respectievelijk status quo blijven of zelfs toenemen. Het lijkt dus maar zeer de vraag of zij tevreden gaan zijn met een veredeld schepenmandaat. Bert Stippelmans heeft zich er ondertussen bij neergelegd dat hij voorzitter van de gemeenteraad wordt, een functie die geen uitvoerende macht meer heeft.

Bij Open VLD heerst er ontevredenheid over het mandaat dat Hilde Vautmans zou toekomen. Zij combineert dit met een fulltime job in de Europese liberale fractie. De volle 6 jaar krijgen lijkt hierdoor ver weg.

De laatste coalitiepartner heeft het een stuk eenvoudiger, zekerheden zijn Jelle Engelbosch en Jo François. De 0,5 die overblijft valt nog te bekijken.

Bron: HBVL

1 reactie

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Politiek
Procedures rond vestiging en uitbating nachtwinkels vereenvoudigd

“Maar focus op leefbaarheid en openbare orde blijft behouden” Na twee jaar wordt het reglement over de vestiging en uitbating van nachtwinkels aangepast. Dat gebeurde na een evaluatie met het oog op de vereenvoudiging van de verschillende administratieve procedures. Aan de ingebouwde veiligheids- en ordegaranties verandert niets. Het reglement kwam …

Politiek
Woonvisie geeft richting aan woonbeleid van de toekomst

Sint-Truiden zet zich de komende jaren verder op de kaart als een aangename woonstad waar iedereen zich thuis voelt. Met een doordachte woonvisie zet het lokaal bestuur de basisprincipes uit voor een innovatief woonbeleid dat inspeelt op de uitdagingen van morgen. Sint-Truiden wil verder doorgroeien tot een veilige, groene en …

Politiek
13.550 euro subsidies voor lokale verenigingen

Drie lokale afdelingen van de gezinsbond, vijf ouderenraden en 30 verenigingen krijgen een werkingstoelage van de stad Sint-Truiden. In totaal wordt 13.550 euro aan subsidies toegezegd.   Een aantal verenigingen en instanties worden in hun werking ondersteund door het stadsbestuur van Sint-Truiden. Op maandag 9 december keurde de gemeenteraad hiervoor …