Het voorakkoord dat vroegtijdig werd uitgelekt op sociale media zorgde ervoor dat de 3 partijen niet meer anders konden dan “eerlijk” zijn tegenover haar kiezers en wel degelijk toegeven dat er een voorakkoord werd gesloten.

Ondanks dat de voornamelijk de kopstukken binnen CD&V, Veerle Heeren en Bert Stippelmans een heleboel voorkeurstemmen verloren, zorgden de nieuwkomers ervoor dat de CD&V standhield qua aantal zetels. Bij het afsluiten van het voorakkoord moet er met een ander scenario rekening zijn gehouden, want ze gingen akkoord met het burgemeesterschap en 1,5 schepenmandaat.

Wie die posten mag invullen is een moeilijk wiskundig vraagstuk. Zowel Jurgen Reniers, Ingrid Kempeneers, als de wissel op de toekomst Carl Nijssens zagen hun voorkeurstemmen respectievelijk status quo blijven of zelfs toenemen. Het lijkt dus maar zeer de vraag of zij tevreden gaan zijn met een veredeld schepenmandaat. Bert Stippelmans heeft zich er ondertussen bij neergelegd dat hij voorzitter van de gemeenteraad wordt, een functie die geen uitvoerende macht meer heeft.

Bij Open VLD heerst er ontevredenheid over het mandaat dat Hilde Vautmans zou toekomen. Zij combineert dit met een fulltime job in de Europese liberale fractie. De volle 6 jaar krijgen lijkt hierdoor ver weg.

De laatste coalitiepartner heeft het een stuk eenvoudiger, zekerheden zijn Jelle Engelbosch en Jo François. De 0,5 die overblijft valt nog te bekijken.

Bron: HBVL