VTM deed een onderzoek in 216 gemeenten. Op basis van informatie van hun regiojournalisten kwamen zij te weten dat in zeker 7 op de 10 gemeenten voorakkoorden zijn.

Niet verbazingwekkend is dat CD&V in veel akkoorden opduikt.  In maar liefst 215 gemeenten zitten de christendemocraten in de mix.
VTM noemt Sint-Truiden expliciet in haar onderzoek. Hier zou de huidige meerderheid zichzelf verankeren door N-VA mee te nemen in de coalitie. Al geeft VTM toe dat zij zich hiervoor baseren op mondelinge bronnen.
De huidige CD&V en Open VLD meerderheid zou een schepenpost hebben beloofd aan N-VA fractieleider Jelle Engelbosch. Hierover zou gemorrel zijn ontstaan binnen zijn partij waardoor een aantal lijstkandidaten en gemeenteraadsleden de handdoek in de ring gooiden.
Uit het onderzoek bleek verder dat zes  van de ontdekte voorakkoorden zijn bedoeld om N-VA buiten te sluiten, vier tegen SP.A en drie tegen CD&V. Hoe de verhoudingen in Sint-Truiden liggen is niet duidelijk.

De echte test volgt natuurlijk bij de verkiezingen op 14 oktober. Team TN zal de politieke actua alleszins blijven opvolgen.

 

Onderzoek VTM: https://nieuws.vtm.be/politiek/cdv-en-n-va-duiken-op-meeste-voorakkoorden