Sint-Truiden loopt hoog op met zichzelf als monumentenstad, en toegegeven, het stadscentrum heeft inderdaad zeer mooie toeristische plekpleisters. Maar wat de gefusioneerde Truienaars telkenmale tegen de borst stuit als de stad een nieuwe toeristische gids uitgeeft, dat is de stiefmoederlijke behandeling van de rijke kerkdorpen die van Sint-Truiden in feite een stad maken die na 1978 eens zo mooi werd als ze al was! 

Een van die rijke dorpen is Groot-Gelmen. Niet Klein-Gelmen, want die mochten naar Heers. In Groot-Gelmen vinden we een prachtig domein, kasteel annex park, dat iedereen kent als het Château de la Motte. Als het van de rijke adellijke bezitters afgehangen had, was het al lang een herinnering geworden, maar voor Gelmen kwam de redding uit Rusland.  

Loonse Mottetoren wordt mottekasteel
In de 13de eeuw werd op deze plaats een versterkte toren of mottetoren gebouwd ter verdediging van het graafschap Loon, net als in Brustem en tussen 1342 en 1367 maakte door Henri de Brouckom er een mottekasteel van. Het onderste deel van die toren is nog te zien in de kelders van het huidige kasteel Van 1531 tot 1589 werd dit kasteel door J. de Rijckel uitgebreid tot een echte burcht. Die kreeg de naam “Hoff van der Motte”. 100 jaar later viel het kasteel ten prooi aan het vuur. De burcht werd in 1758 vergroot door baron J. de Herckenrode en in 1835 door J. Ulens. In 1865 werd dan het huidige kasteel in eclectische stijl gebouwd: slechts het torenvormige gebouw met inrijpoort bleef uit de 16de eeuw bewaard. 

De periode “de Borman”
In 1977, en dit tot 1988, kwam het kasteel in handen van René de Borman en toen die het kasteel achter zich liet begonnen jaren van leegstand tot in 1995 de redding van het domein kwam. 

Nederlander redt kasteel
Constantijn Van Vloten (68) is “honorair consul” van de Russische Federatie in Nederland, en woont nu al een kwarteeuw in Château de la Motte. Hij is zaakvoerder van het cateringbedrijf VVM Group en cateringbaas op vijf toplocaties in het Russische Sint-Petersburg waar hij 600 mensen aan het werk heeft. Hij is een goeie vriend van Poetin en Medvedev en helpt mensen die zaken willen doen in Rusland en vice versa. 

Constantijn Van Vloten en zijn Russische echtgenote Nadjésda startten met de restauratie van het kasteel en de bijgebouwen en maakte er een schitterende horecazaak van. Die kwam er na een calvarieberg van 10 jaar. In 2005 zag het zag het er benard uit toen de rechtbank hem veroordeelde tot de sluiting van de horecazaak en het herstel van de gebouwen in de oorspronkelijke staat. Ook aan de buren moest hij een schadevergoeding betalen voor lawaaioverlast. Het probleem was dat het domein in een parkgebied ligt waar geen commerciële activiteiten mogen gebeuren. Maar in 2006 werd de bestemming van het domein gewijzigd, en het kasteel mocht gebruikt worden voor handelsfuncties en de inrichting van een hotel, feest- en verbruikszalen. Een uitspraak van het Hof van Beroep in 2010 legde Van Noten wel een boete van 1.250 euro op en de klagende buren kregen een gezamenlijke morele schadevergoeding van 750 euro. 

Rustieke stopplaats
En ondertussen is het kasteel, dat een puinhoop dreigde te worden, van de sloop gered. Op initiatief van eigenaar en samenwerking met de provincie Limburg en de Dienst voor Monumenten en Landschappen werd het Château de la Motte prachtig gerestaureerd. Thans biedt het Château de la Motte tal van mogelijkheden voor de organisatie van feesten, seminaries, en evenementen. De gezellige brasserie is een trefpunt voor wandelaars en fietsers die de streek verkennen.