Godfried (Coart) van Melver is een rasechte Truiense martelaar

Retro

Velen zullen het wellicht graag gewild hebben, maar, buiten Trudo en wat abten, is slechts één doodgewone Truienaar heilig verklaard: Godfried van Melver, vermoord in 1572, 100 jaar later zalig verklaard en pas 300 jaar later heilig verklaard. Dat maakt van hem wel de enige Truiense martelaar. Zijn dood, 428 jaar geleden, werd gisteren herdacht. niet in grootse basilieken of kathedralen, maar aan een eenvoudige kapel.

Op 9 juli 1572 vermoordden de watergeuzen in Den Briel (Nl)19 Franciscaanse paters, waaronder vier Belgen. Daar was een Truienaar bij, Godfried Coart, geboren in Melveren in 1512 op een vierkanthoeve van de adellijke familie Coart in de Keelstraat, waar nog steeds zijn kapelletje staat. Na zijn priesterwijding werkte hij als koster in het franciscanenconvent van Gorinchem: hij drukte er prentjes van heiligen die hij uitdeelde en hij schilderde.

Na zijn marteldood ontwikkelde de familie Coart een verering voor hem. De familievader kreeg steeds de voornaam Godfried. Uiteraard leeft de heilige nog bij de Melverenaren, maar vooral bij zanger en entertainer Jos Bronckart.

Protestanten vervolgden katholieken in Nederland
De 19 werden gevangengenomen op 26 juni 1572, gemarteld en onteerd, als gevolg van de wrede vervolging van de katholieken in het protestantse Nederland. Hun lot stond vast: ze werden opgehangen of kwamen op de brandstapel na een schijnproces voor georganiseerde tribunalen, waar protestantse dominees een niet steeds propere rol speelden. Dat gebeurde op 9 juli 1572

De lichamen van de vermoorde priesters werden begraven in de turfschuur waas ze het leven lieten. Toen de schuur in 1593 werd afgebroken hebben Jezuïeten in het geheim de beenderen opgegraven in 1615 en verspreid over Vlaanderen.

 

 

Zalig en heilig
In 1675 werden de Martelaren van Gorcum door paus Clemens X zalig verklaard. Dat de heiligverklaring zo lang geduurd heeft, heeft alles te maken met de protestantse overheersing in Nederland. Zelfs toen de repressie voorbij was, hebben de Nederlandse katholieke bisschoppen die heiligverklaring proberen tegen te houden “omwille van de lieve vrede”. In 1867 naam paus Pius IX hen op in de lijst van de heilige martelaren, na hen op het Sint-Pietersplein heilig te hebben verklaard.

De kapel van de heilige Godfried staat in de schaduw van de woning van Jos Bronckart langs de Keelstraat in Melveren. Hij onderhoudt het kapelletje en is ook een grote voorvechter van deze plaatselijke heilige. Gisteren was het de verjaardag van de marteldood van Godfried, maar zoals de stad al 30 jaar lang doet, namelijk wat bloemen aan het kapelletje zetten, kwamen die er dit jaar niet, en Jos vraagt zich openlijk af: “Wat is hier aan de hand?”

Tijdlijn:

1512: geboorte van Godfried Coart
26/06/1572: gevangengenomen in Gorcum
09/07/1572: vermoord in Den Briel
1615: opgraving van de beenderen
1675: zaligverklaring
±1700: arduinen kapel aan het begin van de Schoolstraat
1867: heiligverklaring
1968: verhuis van de kapel naar de overburen, familie Wijnants
1989: oprichting kapel in de Keelstraat
2012: kapel verhuist naar de Sint-Godfriedstraat, inhuldiging door Mgr kardinaal Danneels en burgemeester Vandenhove
2019: viering 30 jaar kapel Keelstraat met schepen van gebouwen, Hilde Vautmans

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Retro
1
Christina de Wonderbare van Brustem, een heilige die de popmuziek haalde

In 1150, in volle periode van de Kruistochten en 150 jaar voor de Guldensporenslag, dus in de “Volle Middeleeuwen”, werd in Brustem een zekere Christina geboren in een eenvoudig gezin. Zij werd later Christina de Wonderbare en haar feest werd vorige maand, op 24 juli, gevierd.  Christina werd wees op …

Retro
Van de Peut tot Triamant: de lotgevallen van een kasteel in Velm

Er is blijkbaar niets zo flexibel in deze wereld, dan een gebouw: met bakstenen, beton, hout en glas kan je alle richtingen uit, zelfs al zijn ze reeds in volgorde op mekaar gestapeld. Neem nu het kasteel Peten-Vanhalen in Velm: een gesloten boerderij werd een neoclassicistisch kasteel, een klooster en …

Retro
De Kapel van Naetenbampt, van Brustem of van Zepperen? Neen, van Bokrijk.

De Kapel van Natte Bampt ligt links van de grens tussen Brustem en Zepperen, volgens de Ferrariskaart       In 1968 werd de kapel van Naetenbampt afgebroken, en in Bokrijk weer steen voor steen opgebouwd als parochiekerkje van de afdeling Haspengouw in het Openluchtmuseum. Hiermee leverde Zepperen (of was …

%d bloggers liken dit: