Vorige week brachten we een bijdrage over de burchtruïne van Brustem en klaagden we het gebrek aan renovatie aan. Zo liggen er in Haspengouw nog pareltjes te vergaan: de kastelen van Rijkel en Heers. Maar het kan ook anders, en dat zien we in Ordingen.

In de vroege middeleeuwen, rond 1040, zijn er al bronnen die “de heren van Ordingen” vermelden. Hun kasteel was een wachtport op de grens van het graafschap Loon. In 1253 wordt Messire Adam de Harduemont als bewoner vermeld. Een gebrek aan nakomelingen maakte dat het kasteel 100 jaar later in handen van de familie Duras terechtkwam en nog later de familie Horion. Onder de Horions werd het kasteel aangepast aan de renaissancemode. De laatste “civiele” eigenaar verkocht het vervolgens aan de Duitse Orde van Alden Biesen en Ordingen werd een militair bolwerk van de Teutonen. Tijdens de twee eeuwen dat het kasteel een landcommanderij was, waren er 25 commandeurs.

 

De Pitteurs-Hiegaerts
De Franse revolutie zorgde voor een verkoop van het “kerkelijk” kasteel aan Pierre de Liboton en in het begin van de jaren 1800 verwierf de steenrijke steenkoolbaron Charles de Pitteurs-Hiegaerts het goed en hij bouwde een suikerfabriek naast het kasteel. Zijn opvolgers verbouwden het kasteel grondig en meubileerden en stoffeerden het zeer rijkelijk met authentieke Vlaamse kunst. De familie was trouwens ook eigenaar van de kastelen van Brustem en Zepperen.

Molen op de Melsterbeek
De commandeurs bouwden naast het kasteel ook een molen op de Melsterbeek. zie de Kloostermolenstraat in Ordingen), alleszins voor 1700. We leren in de arcieven van Limburg dat er in 1841 een molen stond, “Een waterkoornmolen met draeiwerck, het welck de waters van boven ontvangt”. Die werd al in 1875 buiten werking gesteld. Tot 1933 werd er nog sporadisch gemalen met een motor, maar korte tijd later gesloopt.

Duitse “vrienden”?
In 1940 bombardeerden de Duitsers het kasteel, moeilijkheden met de restauratie en familievetes zorgden voor een nieuwe verkoop in 1964 aan huisarts Beckers van Tongeren. Dan begint de verkrachting van het complex met het rooien van het prachtige park rond het kasteel, waar vroeger de omwonenden “bosgrond” gingen scheppen en de verkaveling van de grond voor de bouw van eengezinswoningen. En het kasteel kreeg een horecafunctie. Van de vroegere commanderij bleven het poortgebouw, een hoektoren en het commandeurshuis uit 1740 bewaard. De Duitse doortocht in 1940 heeft nog meer schade berokkend: de oude hoektoren werd “verbouwd” voor de moderne mitrailleurs van de Duitsers en tijdens hun logement op het kasteel deden ze zich rijkelijk te goed aan de drank en vernielden in hun zatte bui de inboedel.

 

Bedankt, Richard Sleurs
In 1997 werd het kasteel aangekocht door Richard Sleurs die van de restauratie zijn levenswerk maakte. Meer dan 20 jaar later is deze restauratie een feit: het kasteel van Ordingen werd in zijn vroegere pracht en praal hersteld en werd een horecacomplex met 22 luxueuze kamers, een toprestaurant en sinds kort een zomerbistrot, de Commandeur. Hier is ons historisch erfgoed gered, gerenoveerd en kreeg het een leuke bestemming.