De abdij van Nonnemielen werd gesticht in de 12e eeuw als Sint-Katelijneklooster of het Sint-Catharinaklooster van Sint-Truiden. Het bevond zich juist buiten de stadsomwalling van de stad, op de plek van het huidige station. 

In 1231 verhuisden de zusters naar Metsteren, waar ze een uitgebreid complex bouwden, dat in 1543 tot abdij werd verheven. Het goed bevond zich op een omgracht perceel, met in het westen de Melsterbeek. De abdij bezat drie hoeven, waarvan er nog één bewaard is gebleven. Daarnaast bezat ze een watermolen op de Melsterbeek: de Metsterenmolen. De abdij werd in 1796 opgeheven en haar bezittingen publiekelijk verkocht. 

Vandaag willen we het even hebben over de Metsterenmolen, voor een keer niet van de Trudoabdij (of toch) of van de graaf van Duras, maar van de Benedictessen van Nonnemielen. 

De oudste vermeldingen van deze molen gaan terug tot de 12de eeuw en maakte eertijds deel uit van het kloosterdomein. Het was abt Willem van Sint-Truiden die de molen aan het Sint-Catharinaklooster schonkZe is nog vrij intact en de maalderij is volledig: drie steenkoppels, een graankuiser en een builmolen voor de productie van witte bloem. De basis mag dan wel uit de 13de eeuw stammen, het huidige molenhuis en de maalderij dateren uit 1837. De molen werd in de loop der tijd aangevuld met stallingen en schuren zodat je nu de indruk van een vierkantshoeve krijgt. 

In 1797 werd de molen verkocht aan een ex-monnik Eugène Delpier uit Luik. In 1862 werd de familie Lejeune eigenaar tot in 1973 het gebouw verkocht werd aan Bernard ’t Serstevens. Daarna komen er nog een paar eigenaars en in 1985 de bescherming als monument. In 2003 wordt de molen gekocht door Frank Snijders (bvba De Metstermolen), die het complex restaureerde en liet herinrichten tot een privéwoning en vakantieverblijven voor toeristen. Opvallend was wel dat bij de bescherming geen sprake was van het bakhuis dat nog steeds de oven van de vroegere abdij bezit. Dat kwam door een administratieve fout. Niettemin heeft de eigenaar ook dat bakhuis mooi gerestaureerd. 

Metstermolen telt momenteel drie gastenkamers in de oude molenaarswoning. Gasten kunnen gebruik maken van een ingerichte leefkeuken en living met afzonderlijke tv-ruimte en een heerlijk tuinterras. Natuurlijk zorgen wij voor een aangenaam ontbijtbuffet met gezonde Fair Trade en streekproducten. De molenaarswoning kan ook volledig gehuurd worden als vakantiehuis (maximum 8 personen). U kan gebruik maken van een afsluitbare fietsenstalling. 

Ook het historische bakhuis werd als gastenverblijf ingericht en biedt een knus onderdak voor 2 personen. Het bakhuis bestaat uit een gelijkvloers met een sanitair blok en een klein keukenblokje met combi-oven, kookplaatje en een koelkast en uiteraard met het nodige serviesgoed en keukengerief. De eerste verdieping is ingericht als slaapzoldertje met een tweepersoonsbed en wastafel. Buiten kan je vanuit je eigen terras genieten van de tuin en de landelijke omgeving van Metsteren. 

Zo werd weer een stukje Sint-Truidens erfgoed “gerecycleerd”, herbestemd, gerenoveerd en gered voor het nageslacht dankzij de inspanningen van een privaat persoon. En dat maakt erfgoed nu zo leuk: niet elk stukje molen, kasteel, vierkantshoeve of kapel moet een museale functie krijgen. De kans op redding ligt veeleer in de economische rentabiliteit voor diegene die de restauratie ook financierde.