Hier Sint-Truiden

Hier Sint-Truiden, of De Weekkrant, of De Streekkrant, of Deze Week, iedere Truienaar kreeg er wekelijks eentje in de bus, gratis huis-aan-huisbedeling . Dikwijls van naam veranderd maar iedereen herinnert het zich toch als ‘Hier Sint-Truiden’. Na 70 jaar heeft uitgeverij Roularta er in 2019 de stekker uitgetrokken. Er kwam de laatste jaren van zijn bestaan wel veel kritiek dat er nauwelijks nog iets te vinden was over Sint-Truiden. Iedere stadsgenoot zal wel ooit eens op ‘de’ bureau van Hier Sint-Truiden geweest zijn in de Tichelrijstraat. Weet je nog? Om er een ‘annonceke’ in te laten zetten, voor een goede 100 frank kon je uw slaapkamer te koop zetten: ‘Te Koop gr. slpkmr. z.g.a. nw. pr. o.t.k.’ Op een of andere manier werden er zo weinig mogelijk klinkers gebruikt, want hoe korter de advertentie hoe goedkoper. Het vergde soms wel wat creativiteit om te ontcijferen wat er precies te koop stond. Ja, De Streekkrant wordt gemist, al was het maar om te eindigen in de compostbak als omhulsel van de aardappelschillen.

Veel Truienaren, mezelf incluis, keken direct naar pagina 2, want linksonder stond het cursiefje van Rudi Festraerts. Volledig in het Truiens dialect, en wat nog straffer was volledig op rijm. De wekelijkse strapatsen van bekende Truienaren werden er door Rudi op de korrel genomen. Ik denk dat hij de laatste jaren niet voldoende plaats zou gehad hebben om alles neer te pennen. Facebook bestond nog niet, moest dat wel het geval zijn dan ben ik zeker dat Rudi’s schrijfsels enorm veel likes zou gekregen hebben.

Online alternatieven voor Hier Sint-Truiden zijn er tegenwoordig in overvloed: Ik woon in Sint-Truiden, Straten van Sint-Truiden, Truineer.be ……. en natuurlijk TruiensNieuws.be. En nu is er dus ook deze rubriek, waar ik zo positief mogelijk regelmatig over onze geliefde stad zal berichten.

Groetjes

Francis