Truienaar en digitale duizendpoot Koen Mekers heeft er een korte nacht op zitten maar vat met veel goesting het interview aan. Straks gaat hij cyclo-cross kijken en dus kan zijn dag nu al niet meer stuk. Overdag werkt Koen als functioneel analist bij de FOD Financiën, niet om uw en mijn inkomsten voor de belastingen uit te vlooien, maar zit hij daar in de cockpit om de digitale uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan. TruiensNieuws (TN) sprak met de man die doordrongen is van Open AI en Chat GPT en die de wereld van artificiële intelligentie laat opengaan voor scholen en bedrijven.

TN – “2023 was hét jaar van de kennismaking door het grote publiek met Open AI en Chat GPT. Dus het was ook jouw jaar in feite?”

Koen: “Ja, dat mag je gerust zeggen. Nu, ik ben me al langer dan ’23 bewust van dingen die mogelijk zijn op het internet. Het analyseren van afbeeldingen bijvoorbeeld gaat heel makkelijk door AI. Chat GPT zijn de hersenen binnen Open AI waardoor je vragen kan stellen en antwoorden krijgt, net zoals wij als mensen denken. Het heeft miljoenen euro’s en tijd gekost want de informatie is er door mensen in gestoken. De laatste versie heeft 200 miljoen dollar gekost. Chat GPT blijft zich ook constant verbeteren. Er is heel veel programmeerwerk in gestoken.”

TN – “Er is een gratis versie en een betaalde versie. Waarin zit het verschil? En wat kan je zoal doen met Chat GPT?”

Koen: “Wie de betaalde versie gebruikt zal merken dat het systeem veel trager antwoordt. Dat model is namelijk 10 keer zo groot. Je begint best met een gratis versie waarmee je allerlei vragen en opdrachten in het tekstvak kunt plaatsen. Zo kan je een tekst laten samenvatten, een kladtekst erin zetten en Chat GPT maakt er iets mooi van. Je kan youtubefilmpjes bekijken om je op weg te helpen. De betalende versie laat ook toe dat je afbeeldingen kan maken, bijvoorbeeld van je huisdier.”

TN – “Je gaat de baan op om te spreken over AI en je geeft workshops?”

Koen: “Zeker. Ik ben inderdaad als zelfstandige in bijberoep spreker en workshopgever van dienst. Ik sta klaar mensen te ondersteunen in de wereld van AI en ChatGPT. Zo trek met mijn presentaties naar scholen en bedrijven. En die lezingen maak ik graag aantrekkelijk met afbeeldingen die, hoe kan het ook anders, natuurlijk uit AI gegenereerd zijn. In Chat GPT zit Dahli, dat is een image generator, en ook mid journey, een nog straffere. Beelden van AI duiken steeds meer op, zelfs VRT Nieuws maakt er gebruik van. Mensen die het gratis willen uitproberen kunnen via bing.com een image creator van AI uittesten, dat is iets dat afbeeldingen kan maken. Via Microsoft Edge kom je daar vanzelf op uit. Daarnaast is er Co-Pilot. Als je de smaak te pakken hebt kan je een betalende versie proberen.”

TN – “Hoe zie je die AI evolueren?”

Koen: “Mensen gaan er steeds meer gebruik van maken. Je kan er echt mooie dingen mee doen zoals sollicitatiebrieven aanmaken, of zelfs opslag vragen aan je baas. En ik heb het getest, het werkt echt. Door de concurrentie die in de lucht hangt wordt het hopelijk niet te duur voor de mensen. Europa volgt het wel kort op, want het kan door de grootmachten op termijn misbruikt worden voor het aansturen van drones met gezichtsherkenning. Nee, ik zie er wel veel positieve mogelijkheden in. AI gaat ons leven niet overnemen, maar het gaat zaken versnellen en de kwaliteit verhogen. Het boek van Lieven Scheire met de titel ‘A.I’ is een absolute aanrader. Je betaalt er 25 euro voor en je bent helemaal mee in het verhaal.”

Meer over Koen Mekers en over AI kan je nalezen op https://virtualvillains.be/

Beelden © AI / rdc