Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) gaat over de leegstandkwestie van de appartementen van residentie Platanus enkele prangende vragen voorleggen aan minister Mathias Diependaele (N-VA). Vorige week ontstond er veel commotie over het feit dat de eigenaars 2300 euro leegstandbelasting moeten betalen. “Ook de stad moet dit dossier met meer zorg opvolgen”, stelt de oud-burgemeester.

De bewoners van residentie Platanus moesten vorig jaar gedwongen hun pand verlaten, nadat plafonds begonnen te lekken en terrassen gestut moesten worden. Vorige week bleek dat de eigenaars nu bovenop de lopende lening, de rechtszaak en lopende onkosten nog eens 2300 euro belastingen op leegstand moeten ophoesten. Dat veroorzaakte veel commotie.

Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) wil de druk in het dossier opvoeren. “Ik ga minister Diependaele, die bevoegd is voor het agentschap Wonen-Vlaanderen én voor de Vlaamse Belastingdienst, die de heffingen doen, vragen om de zaak te herbekijken. Zowil hij dat de inwoners allemaal individueel bezwaar moeten indienen, en dit jaarlijks opnieuw. Diependaele zegt dat er vrijstelling kan verleend worden voor één jaar. Is de minister bereid is om een globale vrijstelling te verlenen gezien de toch wel uitzonderlijke situatie? Is er echt geen andere oplossing dan de decretale procedure van een aanvraag van een vrijstelling”, vraagt Vandenhove zich af. “En hoe komt Wonen-Vlaanderen ertoe om deze woningen op de inventaris te plaatsen? Moeten er geen decretale aanpassingen komen om mogelijke vrijstellingen ineens aan te vragen voor alle komende jaren in dat soort situaties?”

We vroegen minister Diependaele vorige week al om een reactie, maar vanop zijn kabinet wordt er niet geantwoord.

Vandenhove wijst ook het stadsbestuur van Sint-Truiden met de vinger. “Omdat sommige mensen er officieel nog wonen, krijgen ze huisvuilbelastingen en als ze officieel elders wonen krijgen ze belastingen aangesmeerd voor een tweede verblijf. De stad moet dringend dit dossier met meer zorg aanpakken”, besluit hij.

Foto © Rudi De Cock