Hasp-O Zuid staat bij de Truienaren nog steeds bekend als “De Regenboog”. De middelbare school organiseert buitengewoon secundair onderwijs voor jongeren, die het net niet kunnen halen in het beroepsonderwijs. De school maakt haar studenten klaar voor de arbeidsmarkt via individuele en specifieke begeleiding.

  • door Glenn Nijs, UCLL Hogeschool, campus Diepenbeek, Management en KMO & Ondernemen

“Het is een school voor buitengewoon onderwijs”, vertelt Marie Nicolaers, studente KMO & Ondernemen. “Onze leerlingen zitten in het opleidingsniveau OV2 en OV3. Het zijn leerlingen die een lichte of matige mentale beperking hebben. Sommige leerlingen hebben ook emotionele en, of gedragsproblemen.”

De leerkrachten binnen Hasp-O Zuid pakken hun beroep heel anders aan dan in het traditioneel onderwijs. “Niet alleen proberen zij hun leerlingen dingen bij te leren maar ze nemen ook de rol als coach aan en proberen de leerlingen te ondersteunen op elk mogelijk vlak. Het is heel interessant om te zien hoe verschillend het hier is ten opzichte van de middelbare scholen waar wij gezeten hebben” getuigen de studenten die stagelopen bij Hasp-O Zuid.

Bakkerij

De studenten hebben de opdracht gekregen om de bakkerij van de leerlingen van OV3 in de schijnwerper te zetten. Hiervoor zijn de studenten een flyer aan het ontwerpen die later kan uitgedeeld worden. Daarnaast werd er gezocht naar nieuwe bedrijven waar de school mee kan samenwerken, om ervoor te zorgen dat de leerlingen van OV2 zeker en vast klaar zullen zijn voor de arbeidsmarkt. Hierbij wordt er gedacht aan bedrijven waar de leerlingen stage kunnen lopen.