Veerle Heeren wordt Grootofficier in de Leopoldsorde. Samen met 30 andere gewezen parlementsleden zal ze volgende week dat ereteken krijgen vanwege het Koninklijk Paleis. De dienst Buitenlandse Zaken stelde de lijst in 2019 op op basis van een set criteria, met het aantal dienstjaren in het parlement als voornaamste factor.

“De nieuwe lijst van Belgen die een ereteken krijgen werd in 2019 samengesteld en verscheen toen in het Staatsblad”, vertelt Veerle Heeren aan de redactie van TruiensNieuws. “Blijkbaar kwam men op het idee om die lijst nu te publiceren. En ja, ik ga volgende week het ereteken in ontvangst nemen.”

Veerle Heeren werd officieel door het Koninklijk Paleis benoemd tot Grootofficier in de Leopoldsorde. Er worden heel wat eretekens in die Leopoldsorde uitgedeeld. De leidraad daarbij is inzet voor het land, bijvoorbeeld om gewezen parlementsleden met een langere staat van dienst te erkennen voor hun inspanningen voor België. Veerle Heeren: “Ik kijk tevreden terug op mijn loopbaan als politica in het parlement. Ik heb er lang en graag gezeten. Ik zal het ereteken met respect in ontvangst nemen. Dit is een belangrijk deel van mijn leven.”

De lijst van personen die het ereteken kregen wordt ondertussen onnoemelijk lang. Ook niet-politici kunnen zo een erkenning krijgen van het paleis, zoals bijvoorbeeld Willy Naessens, de zwembadbouwer. En Will Tura is Ridder in diezelfde Leopoldsorde. De borstster bestaat uit een stralenschild met twee gekruiste degens met daaromheen het motto L’union Fait la Force.  Het tien centimeter brede grootlint, dat uit paars moirée satijn bestaat, wordt over de rechterschouder gedragen en eindigt linksonder met een grote strik die het versiersel draagt met kruis en een kroon. Heel wat van die eretekens zijn blijkbaar gegeerd en worden zelfs door bedrijfjes vervaardigd en verkocht. Op het internet variëren de prijzen tussen 75 euro en 1800 euro.

Drie ordes

Er zijn drie Leopoldordes. Veerle Heeren wordt Grootofficier, een hoge titel binnen de algemene Leopoldsorde. Daarnaast is er de Kroonorde (voor koninklijke personen) en de Orde van Leopold de Tweede. Heerens’ partijgenoot Eric Van Rompuy (cd&v) krijgt een ereteken vanuit die laatste. En dat ligt een pak gevoeliger gezien de kritiek die er de laatste jaren op Leopold II is gekomen. In De Standaard gaf Van Rompuy vier dagen geleden te kennen dat hij de naam Leopold II-orde liever gewijzigd ziet. Maar ook hij zal het ereteken in ontvangst nemen.

Heeren zelf is momenteel gemeenteraadslid tot eind juli. Vanaf 1 augustus is haar schorsing afgelopen en zal ze de stad Sint-Truiden opnieuw leiden als burgemeester.