Bij noodweer is het soms nodig je woning te beschermen. Het plaatsen van zandzakjes kan helpen om wateroverlast en schade aan je woning te voorkomen. In de Haspengouwse steden en gemeenten (zoals in Alken, foto) zorgt de technische dienst ervoor dat de zakjes worden gevuld en dat een ruime voorraad quasi permanent af te halen is. Zo kan iedereen die het nodig heeft, voorzien worden van voldoende zandzakjes. Waarom kiest bevoegd schepen Johan Mas (Open Vld) van Sint-Truiden om lege zakjes mee te geven, en waarom enkel binnen de diensturen?

Een rondvraag leert al snel dat bij noodweer burgers van de verschillende Haspengouwse gemeenten beroep kunnen doen op het lokaal bestuur om de woning te beschermen. “De zandzakjes kunnen worden afgehaald op een locatie waar ze op europaletten liggen te wachten”, vertelt men in Alken. “Dit maakt het makkelijk om de zakjes snel op te halen en te vervoeren. Het is belangrijk om bij het afhalen van de zandzakjes rekening te houden met anderen. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen, vragen we je om enkel te nemen wat je écht nodig hebt. Op deze manier kunnen we samen ervoor zorgen dat iedereen goed voorbereid is op het noodweer.” De gemeente Alken raadt haar inwoners aan om de zandzakjes strategisch te plaatsen rondom deuren, ramen en andere mogelijke ingangen van water in je woning. Hiermee kun je de kans op schade door overstromingen aanzienlijk verkleinen. Voor meer informatie over het gebruik van zandzakjes en andere voorzorgsmaatregelen bij noodweer kan je contact opnemen met onze technische dienst.”

Lege zakjes in Sint-Truiden

Binnen het lokaal bestuur van Sint-Truiden is schepen Johan Mas (Open Vld) bevoegd voor deze materie. Hij leidt het stadswerkhuis. Schepen Mas kiest ervoor om enkel lege zakjes zand te laten afhalen, en dat binnen de openingsuren. Onze redactie stelde aan de schepen de vraag waarom hij die keuze heeft gemaakt. Maar de schepen wilde of kon ons geen antwoord geven. We vernemen langs andere kanalen dat in Sint-Truiden enkel bij de afkondiging van een rampenplan de zakjes gevuld zouden worden. Bij het noodweer van de voorbije weken hadden nochtans delen van Sint-Truiden te kampen met wateroverlast. Maar de schepen hield voet bij stuk: enkel lege zakjes tijdens de diensturen. Wat leidde tot een reeks negatieve reacties op de Facebookpagina van de stad Sint-Truiden.

Alken – De voorbije weken waren er dagen met wateroverlast in Haspengouw. De technische diensten van de gemeenten deden hun uiterste best en bezorgden de mensen gevulde zandzakjes. Enkel in Sint-Truiden kon dat niet. 

Beeld © Gemeente Alken