Ook in 2023 sparen klanten erg graag in hun stamcafés via de spaarkas. Soms blijft de tijd toch nog eens stil staan. Zo zijn bij heel wat volkse cafés in het Haspengouwse de spaarkassen nog in gebruik. In café Den Haspel in Runkelen (Sint-Truiden) hangt de spaarkas naast de toog en blijft sparen razend populair. Er staan zelfs Truienaren op de wachtlijst.

“Mijn moeder heeft dit café vijftig jaar gerund en toen al was er een spaarkas”, begint Sonja Vandeweyer haar verhaal. De cafébazin nam twaalf jaar geleden de tapkraan over van haar mama. “Ik heb toen de spaarkas nieuw leven ingeblazen. We tellen maar liefst 56 leden. Het is zo populair dat er een wachtlijst is. Elk lid moet maandelijks minstens vijf euro sparen. Sommige klanten sparen 100 euro per jaar, maar er zijn er ook die jaarlijks zo’n 2.000 euro achterlaten in de spaarkas. De spaarkas wordt één keer per maand gelicht. Dat geld gaat naar de bank.”

Envelopje

Aan het einde van het jaar, op kerstdag, wordt het geld verdeeld. Sonja legt uit: “Iedere klant krijgt een envelopje met daarin zijn gespaarde bedrag. We werken hiervoor samen met de KBC in Sint-Truiden, waar we een rekening hebben. De bank betaalt ons het bedrag aan het einde van het jaar cash uit.”

De naam ‘Den Haspel’ is niet de officiële naam van het café. Dat is café Moonlight, maar bijna niemand kent hem zo. Sonja weet hoe dat komt. “Ja, dat is nog een overblijfsel van heel vroeger toen er in Runkelen meerdere cafés waren, en het is altijd zo in de volksmond gebleven. Mijn moeder heeft het café 50 jaar lang uitgebaat, tot ik het in 2011 overnam. En ook daarvóór had mijn grootmoeder langs vaderskant hier een café annex winkel. Dus we bestaan over verschillende generaties heen al heel lang”, besluit Sonja trots.

In beeld: Sonja (links) en op de tweede foto in het midden met telkens op de achtergrond naast de toog de spaarkas. “We hebben zelfs mensen op de wachtlijst staan want de kas zit vol.”