Bij het noodweer van de voorbije weken kregen de inwoners van de Haspengouwse steden en gemeenten preventief gevulde zandzakjes aangeboden door hun lokaal bestuur. In Sint-Truiden voorziet de stadsdienst enkel gevulde zandzakjes om gericht in te zetten op de plaatsen waar de nood het hoogst is wanneer een rampenfase wordt afgekondigd. “In alle andere gevallen blijven de zakjes leeg”, klinkt het. “Ze kunnen op het stadswerkhuis gekocht worden.” Truienaren trokken bij de laatste felle regenbuien dan maar naar het naburige Nieuwerkerken en Alken.

“Burgers die zich preventief wensen voor te bereiden op wateroverlast kunnen steeds terecht in het stadswerkhuis om lege zandzakjes te kopen. Deze kunnen dan gevuld worden op momenten dat het nodig is. Gevulde zakjes voorzien we enkel bij een rampenfase.” Dat was, is en blijft het officiële standpunt van het Truiense stadsbestuur van cd&v, Open Vld en N-VA. Schepen Johan Mas (Open Vld) die het stadswerkhuis aanstuurt bevestigt dat Truienaren enkel tijdens de openingsuren er terecht kunnen. “Ook in doe-het-zelfzaken en bouwhandels kunnen lege zandzakjes aangekocht worden. De voorraad beschikbare zandzakken wordt best op voorhand gecheckt. Het zou kunnen dat deze niet beschikbaar zijn wanneer het noodweer toeslaat. Vandaar dat we burgers oproepen om tijdig enkele zakken aan te kopen – in het stadswerkhuis of elders – en deze thuis te bewaren. Zo hebben ze deze steeds bij de hand in geval van nood. Zand om de zakjes te vullen is daarentegen altijd voorradig in doe-het-zelfzaken of bouwhandels in de buurt.”

18.000 ton zand

“Als uw kelder begint onder te lopen dan is dat voor u toch ook een rampenfase”, reageert gemeenteraadslid Gert Stas (Vooruit). “Voor ons stadsbestuur moeten de straten blank staan voor er wordt gereageerd. Ik vind dit schandalig. Toen het sneeuwde had de stad zout tekort, als het fel regent is er geen zand. In Nieuwerkerken is er met het laatste noodweer 18 ton zand bijgehaald en werden de burgers bediend tot ver na de openingsuren van de technische dienst. In Sint-Truiden word je doorgestuurd met lege zandzakjes die je dan zelf ergens mag gaan vullen. Was het de bedoeling niet van de fusies om kleinere gemeenten te laten aansluiten bij grotere om zo de dienstverlening te kunnen waarborgen? Hier is het juist andersom! Onze burgers moeten naar de kleinere gemeenten gaan voor die optimale dienstverlening.”  Voor Gert Stas is het duidelijk: “Het geld is op. Het is hier letterlijk pompen of verzuipen. Het stadsbestuur kan wel 150.000 euro uitgeven aan een businessloge in het stadion op Stayen, maar voor zand is er geen geld. Ze leggen de verkeerde prioriteiten”, besluit Stas.