De bakkers van Haspengouw en Genk zetten zich schrap voor het duel dat morgen in de hoogste klasse van het voetbal plaatsvindt: de strijd tussen streekgenoten STVV en KRC Genk. In de stad van de winnaar zal er traditioneel op maandagmorgen taart worden gegeten. Eén vraag daarbij: wordt het appeltaart of smurfentaart? De bakkers staan op scherp: “Wij kopen alles tiendubbel in want doorgaans vliegen de taarten daags na de wedstrijd massaal de deur uit. Bij verlies kunnen we de meeste ingrediënten sowieso nog gebruiken voor onze andere patisserie.”

Zondag om 13.30 uur is er de match van het jaar in het Daio Wasabi Stayen Stadium. De derby tegen KRC Genk brengt alvast morgenmiddag veel volk op de been. Voor jong en oud, sportclubs en bedrijven, gezinnen en fanatieke die hards is het verzamelen geblazen op Stayen om de geel-blauwe kleuren te tonen tijdens deze Limburgse topper. “10.000 vlammen, één vuur”, klink het bij het bestuur van de club STVV. De kaap van de 10.000 supporters die effectief komen kijken wordt dus mooi overschreden. Traditioneel na de derby wordt er in de stad van de winnende ploeg taart gegeten. In Genk is dat appeltaart; in Sint-Truiden smurfentaart. Sommige vrouwen van supporters hebben alvast alles in huis gehaald om die zelf te maken, maar de meesten springen wellicht maandagmorgen binnen bij hun plaatselijke bakker.

Voetbal, een feest

Zondag zijn de STVV-supporters voor het eerst welkom in een groot fandorp voor het stadion. Maar er wordt ook roet in het mooie voetbalfeestje gegooid. Enkele onbekenden hebben donderdag een opschrift in graffiti achtergelaten op de muur van het Daio Wasabi Stayen Stadion aan de Toy Champ, dat nadien door de STVV-diensten snel werd verwijderd. STVV- en Genk-supporters zullen trouwens zondag gescheiden worden. Bij de hulpdiensten en stewards is het ‘alle hens aan dek’.

                                                     

In beeld: Voor en na. Onbekenden brachten een Genk-gunstige boodschap aan op de muur van het stadion op Stayen. Dat werd enkele uren later verwijderd.

Foto’s © Media haspengouw