Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters kondigt 12 nieuwe trajectcontroles aan langs gewestwegen in Zuid-Limburg. De nieuwe locaties werden uitgekozen op basis van objectieve criteria zoals ongevallencijfers en de gereden snelheid. Trajectcontroles zorgen voor een daling van meer dan 50% van het aantal zware verkeersongevallen.

In juli 2021 lanceerde de minister haar nieuw Verkeersveiligheidsplan 2021-2025. Eén van de overkoepelende doelstellingen om tot een veilig verkeerssysteem te komen is een sterke handhavingsketen. Minister Peeters legt uit: “Het effect van trajectcontroles op de verkeersveiligheid is bewezen. Ter hoogte van trajectcontroles daalt het aantal snelheidsovertredingen met zo’n 78%. Onderzoek toont aan dat het aantal ongevallen ter hoogte van een trajectcontrole daalt met 15 tot zelfs 30 procent. Vooral op het vlak van ernstige ongevallen merken we dat effect met een daling van meer dan 50%.”

En waar komen ze?

Dit zijn de nieuw ingeplande trajectcontroles. De installaties starten nog dit jaar en moeten in de loop van 2023 allemaal operationeel zijn. Een overzicht:

Sint-Truiden:  Luikersteenweg N3

Tongeren:  Hoeise Kassei N614 * Baversstraat N758 * Luikersteenweg N20 * Hasseltsesteenweg N20 * Elderenstraat N758

Heers: Bovelingenstraat N743 * Bovelingenstraat (ander weggedeelte) N743

Hasselt: Luikersteenweg N20

Wellen: Veerstraat N754

Riemst : Burgemeester Marresbaan N78 * Maastrichtersteenweg N79