We werken aan het kruispunt van de Haspengouwlaan (N3) met de Montenakenweg zijn voorbij. Er zijn nu nieuwe  verkeerslichten en drie veilige fietsoversteken. Aan de zuidkant van de Haspengouwlaan is er een dubbelrichtingsfietspad tot aan het kruispunt met de N80. De volgende stap is een fietstunnel langs de N3, onder op- en afrit Naamsesteenweg. Die werken starten in het voorjaar van 2024.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft het tijdelijke dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Haspengouwlaan (rijrichting Brustem) vanaf het kruispunt van de Montenakenweg tot aan de N80 omgevormd tot een definitief fietspad van 4 meter breed. Het maakt deel uit van de fietssnelweg (F21 Tienen – Sint-Truiden) en is mee geïntegreerd in de verkeerslichtenregeling van de Montenakenweg. Sinds gisteren is het kruispunt zelf afgewerkt en zijn de nieuwe verkeerslichten in werking getreden. Dat zorgde meteen voor aanschuiven in de avondspits voor wie van Stayen richting Brustem rijdt. Verkeerslichten zoals in Nederland die reageren op de drukte van het verkeer zijn blijkbaar nog niet voor morgen. Ook op de Expresweg N80 is dat nog steeds een doorn in het oog van heel wat automobilisten.

Fietstunnel

Vanaf februari 2024 gaat AWV een fietstunnel aanleggen langs de N3, onder de op- en afrit van de Naamsesteenweg (N80). Zo kunnen fietsers conflictvrij in twee richtingen langs de N3 blijven rijden tussen Brustem en Stayen. De tunnel wordt 180 meter lang, inclusief de aanrijconstructies en vult een ontbrekend stuk fietspad langs de Haspengouwlaan in. Vlaanderen voorziet hiervoor een investering van 5,9 miljoen euro. In het verlengde van de nieuwe fietstunnel legt AWV nog een ontbrekend stuk fietspad aan onder de brug van de N80 dat zal aansluiten op het bestaande fietspad van de Kapelstraat richting Brustem. Dat is de laatste schakel in de veilige fietspaden tussen Stayen en Brustem. Van woensdag 13 tot en met vrijdag 15 december 2023 verwijdert de aannemer zeven bomen in de toekomstige werfzone. Doorgaand verkeer kan enige hinder ondervinden van de werken.

Beeld © AWV