De gecoördineerde SLim-actie, gericht op het verhogen van de verkeersveiligheid in het weekend, was het afgelopen weekend in Sint-Truiden actief. SLim, wat staat voor “Safe Limburg”, is een provinciaal initiatief dat sinds 2006 wordt georganiseerd en dat zich focust op het terugdringen van weekendongevallen, met bijzondere aandacht voor alcohol, drugs en overdreven snelheid in het verkeer.
Tijdens de actie werden op vier locaties – de Naamsesteenweg, Hasselbroekstraat, Diestersteenweg en Tiensesteenweg – in totaal 311 bestuurders gecontroleerd. Maar liefst 296 van hen bleken volledig in orde te zijn, wat duidt op een positief signaal. Toch waren er ook enkele ernstige vaststellingen. Er werden 14 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In 7 gevallen leidde een positieve ademtest tot een rijverbod van drie uur, terwijl 4 bestuurders hun rijbewijs voor zes uur moesten inleveren. Bij drie bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen na een zwaardere positieve ademtest. Daarnaast werd ook één bestuurder betrapt via een speekseltest op drugsgebruik, wat eveneens leidde tot een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen.
Onmiddellijke inningen en pv’s
De politie stelde ook 4 onmiddellijke inningen op: 2 voor het niet dragen van de veiligheidsgordel en 2 voor technische tekortkomingen die een keuring vereisten. Verder werden 7 processen-verbaal opgesteld, waaronder voor het rijden zonder verzekering, het gebruik van een verboden voertuig en het veroorzaken van hinder door invloed van intoxicatie.
“SLim-acties blijven noodzakelijk”
Volgens de politie blijft deze gecoördineerde aanpak noodzakelijk. “Alcohol, drugs en snelheid blijven grote boosdoeners in het verkeer. Ze verhogen niet alleen de kans op ongevallen, maar ook de ernst van de gevolgen,” klinkt het. De provincie Limburg organiseert elk weekend SLim-controles in minstens vier politiezones. Tweemaal per jaar wordt dat opgeschaald naar een grootschalige actie, zoals afgelopen weekend.
Met deze aanpak wil de politie het aantal verkeersslachtoffers terugdringen én de bewustwording bij weggebruikers vergroten. “Wie in het weekend achter het stuur kruipt, moet beseffen dat de pakkans reëel is.”