Velen in Sint-Truiden en de wijde omgeving kennen Robby als de man die duizenden euro’s bijeen wist te krijgen voor CliniClowns nadat hij de marathon in New York had gelopen. Toch wel straf als je bedenkt dat hij bijna blind is. Op interview in de radiostudio van Trudo FM liet Robby zich ontvallen dat het zijn droom is om zelf radio te maken. Morgen, zondag 21 januari, wordt die droom werkelijkheid. “Ik heb zelf het onderwerp en mijn gasten gekozen. We gaan praten over toegankelijkheid en inclusie, over mensen met een beperking.”

Echt aan de knoppen zitten laat Robby voorlopig over aan een technieker. Maar de rol van radiopresentator die interviews afneemt, dat ziet Robby helemaal zitten. Hij krijgt – voorlopig eenmalig – de twee uren zendtijd van het radioprogramma ‘Thuis in Haspengouw’. Dat wordt elke zondagochtend uitgezonden tussen 10 en 12 uur, en zoomt in op de Haspengouwse actualiteit met gasten in de studio. Zo passeerden er de voorbije maanden al heel wat bekende Truienaren, ondernemers, mensen van lokale verenigingen en politici de revue.

Glunderen

“Toen ik Robby interviewde op zo een van die zondagen zag ik hoe hij glunderde toen ik een foto nam met hem aan de mengtafel”, vertelt presentator Rudi De Cock van ‘Thuis in Haspengouw’. “Ook zijn loopcoach Dora zei ‘zie hem glunderen’. Ik zei toen half voor de grap ‘anders kom jij eens een programma presenteren’, en Robby heeft toegehapt. Voor nu zondag heeft hij als gespreksonderwerp de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de stad Sint-Truiden gekozen. Hij heeft Kathleen Smolders van INTER uitgenodigd. Dat is een Vlaams expertisecentrum inzake toegankelijkheid. En verder komt Els Festraets naar de studio, zij is voorzitster van de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap in Sint-Truiden. Vanuit de politiek wilde Robby er ook iemand bij. Hij had de bevoegde schepen gevraagd maar er kwam geen antwoord. Wie wel komt is raadslid Peter van Dam van Groen die de problematiek kent en erg genegen is. Ik vind Robby een heel slimme kerel die veel weet. Hij neemt het programma in handen en ik ben zijn side-kick”, vertelt De Cock.

Vast programma?

Of Robby een vast radioprogramma gaat krijgen? “We gaan eerst samen kijken wat het met hem doet, hoe Robby het ervaart”, reageert De Cock. Als hij goesting heeft in meer, dan moet ik de vraag eerst stellen aan het directieteam van Trudo FM, waar ik zelf niet in zit. Bovendien rijst de vraag of hij de techniek kan doen, wat moeilijk is met een beperkt zicht. Ik heb daar wel al een idee over, hoe hij de mengtafel toch kan leren bedienen. Hij kan ook mijn vaste side-kick worden, of ik zijn technieker tijdens andere uren. Er is veel mogelijk bij onze radio. We zijn allemaal gedreven vrijwilligers die het verbindende in onze stad en regio via muziek en lokale info willen bevorderen”, besluit Rudi De Cock.

Beelden © Media Haspengouw

Thuis in Haspengouw, het wekelijks zondagochtendprogramma met gasten in de studio, liveradio elke zondag tussen 10 en 12 uur op Trudo FM, 105.2 en 105.6 FM en online via www.truiensnieuws.be en via www.trudofm.be