De piloten van de Brustem Pilot Association organiseerden samen met de Truiense Fighters Against Cancer een luchtdoop voor 14 jonge kankerpatiënten op DronePort Sint-Truiden. TUKI vzw zorgde voor de toekenning van de seats en de coördinatie met de patiënten en hun ouders. De kinderen stegen voor het eerst in hun leven op en mochten van hun piloot zelfs het toestel even besturen. “Dit is een heel speciale dag voor mij”, zegt een zielsgelukkige Amelia Usewils.

Rudi Claes is piloot en één van de initiatiefnemers. “Ik kwam vorig jaar toevallig in contact met Fighters Against Cancer en vond het zo’n mooi initiatief, dat ik meteen de andere piloten van onze Brustem Pilot Association optrommelde. Zo kwamen we op het idee om een gratis luchtdoop te organiseren voor de jonge patiënten. Dit jaar organiseren we al de tweede editie.” Droneport zelf geeft de piloten korting op de brandstof die ze verbruiken.

“Het is een heel speciale dag voor mij”, vertelt Amelia Usewils (8). “Ik vind het heel leuk en heel spannend om te vliegen. Ik heb dat al wel eens gezien, maar zelf nog nooit gedaan. Normaal kost dat veel centjes.” Piloot Geert bevestigt het goede nieuws dat, eenmaal hoog in de lucht, Amelia zelf het vliegtuig zal mogen besturen. De ouders van Amelia vinden de dag een mooi initiatief.

De familie Ossewils: “Ons dochter heeft al twee keer kanker gehad. Het blijft psychisch zwaar om dragen. Dit initiatief van Tuki vzw is een mooi geschenk.”

“We komen allebei uit de luchtvaartsector”, vertellen de mama en papa van Amelia. “We hebben Amelia trouwens genoemd naar de wereldbekende Amelia Earheart die als eerste vrouw de oceaan overvloog. En vandaag maakt zij haar eerste vlucht mee.”

“Wil je vooraan of achteraan zitten”, vraagt piloot Geert. Waarop Amelia onmiddellijk antwoordt: “VOORAAN!”

Tuki

Cedric Couvreur (12) werd door zijn ouders verrast met deze dag. Hij lijdt aan een metabole ziekte, een zeer zeldzame stofwisselingsziekte. “Hij wordt behandeld in UZ Leuven en  ervaart dagelijks heel wat beperkingen”, verduidelijkt zijn papa. “Hij kan zijn eiwitten niet afbreken en hij wordt fel beperkt in wat hij mag eten. Hij wordt strikt opgevolgd. Als het de foute kant opgaat zoals het maken van koorts, wordt hij een week opgenomen in het ziekenhuis. Maar vandaag kan hij genieten van de vrijheid in de lucht. Ik ben Tuki vzw heel dankbaar.”

Tuki vzw vindt zijn wortels bij Karlien Dreesen, de coördinator. “We helpen kinderen met levensbedreigende ziektes. 70% van hen hebben kanker. We ondersteunen hen en hun ouders op emotioneel, praktisch, administratief en financieel vlak. We kijken waar de noden zijn en doen dit in samenwerking met de ziekenhuizen. TUKI is het Finse woord voor ‘ondersteuning’, hetgeen TUKI vzw in de breedste zin van het woord wil bieden aan kinderen met een levensbedreigende ziekte (en hun ouders). Samen met de Brustem Pilot Association en Fighters Against Cancer kunnen we deze mooie dag voor de kinderen realiseren.”