De piloten van de Brustem Pilot Association organiseerde afgelopen zondag samen met de Truiense Fighters Against Cancer en Tuki vzw een luchtdoop voor 24 kinderen met een levensbedreigende ziekte. Door de té felle wind kon er niet worden opgestegen, maar de kinderen kregen een mooi alternatief programma. Elk kind komt bovendien nog eens terug om alsnog die vlucht te maken. “Ik mag dus twee keer komen, dat is nóg beter”, aldus de enthousiaste Arno (12) die herstelt van botkanker.

 

  • Tekst en foto’s © Rudi De Cock

 

Een stevige wind gooide zondag roet in het eten van de geplande luchtdoop, maar het team van vrijwilligers en piloten liet dat niet aan het hart komen. In de grote hangar op DronePort Sint-Truiden werden de jonge passagiers warm onthaald en ondergedompeld in de wereld van vliegtuigen en helikopters. Elk kind kreeg bovendien een eigen piloot toegewezen met wie ze binnenkort alsnog het luchtruim zullen verkennen. Piloot Rudi Claes is één van de initiatiefnemers. Hij vindt het jammer dat de vluchten geannuleerd moesten worden maar voorzag een ‘plan B’. “Ik kwam enkele jaren geleden toevallig in contact met Fighters Against Cancer. Samen met mijn collega’s van de Brustem Pilot Association ontstond het idee om kinderen die zo’n zware strijd voeren, een onvergetelijke ervaring aan te bieden. Deze derde editie toont dat het initiatief leeft. De wind hield ons vandaag aan de grond, maar uitstel is zeker geen afstel. Elk kind heeft een piloot toegewezen gekregen waarmee ze later een nieuwe afspraak kunnen maken om alsnog te gaan vliegen boven het mooie Brustem.”

Verwondering

De medewerkers van Tuki vzw: “We helpen ouders van kinderen met levensbedreigende ziekten op allerlei vlakken: emotioneel, praktisch, financieel en administratief.” 

TUKI vzw is verantwoordelijk voor de coördinatie en selectie van de kinderen, in nauwe samenwerking met UZ Leuven en UZ Antwerpen. Karlien Dreesen van TUKI vzw bevestigt dat er binnenkort individuele vluchten worden ingepland. “De kinderen krijgen alsnog hun luchtdoop. We stemmen per gezin af met de piloten. Vandaag was er gelukkig een heel mooi alternatief programma dankzij de piloten en de vrijwilligers. De kinderen kregen een rondleiding tussen de vliegtuigen en de helikopters. En aan de overzijde in Hangar 27 konden ze een virtuele luchtdoop beleven in echte vliegtuigen. Je zag de verwondering in de ogen van de kinderen – en dat is goud waard.” Tuki vzw helpt ouders wiens kinderen kampen met levensbedreigende ziekten. “70% van hen heeft kanker en dat komt zwaar aan. We helpen de ouders op allerlei vlakken: emotioneel, praktisch, financieel en administratief. TUKI is het Finse woord voor ‘ondersteuning’, en dat is precies wat we willen bieden, ook met initiatieven als deze.”

 

             

 

 

 

 

 

Avontuur

 

Arno geniet van de dag op Droneport: “Ik hou wel van avontuur, van het iets heftigere, zoals dingen die over de kop gaan. Acrobatie in de lucht? Ja hoor, daar ga ik voor!”

Eén van de deelnemers is de 12-jarige Arno, die duidelijk in zijn element is tussen de vliegtuigen. “Ik had gekozen voor een acrobatische vlucht, echt eentje die over de kop gaat,” vertelt hij met glinsterende ogen. “Ik hou van achtbanen, rollercoasters en attracties die over de kop gaan,” en de spanning die daarbij komt, dus dit leek me perfect.”

Maar door de felle wind gaat de vlucht niet door. Wat Arno ervan vindt? “Ja, dat is natuurlijk spijtig maar ik begrijp het helemaal. We krijgen hier nu in de plaats uitleg over de toestellen en we mogen met onze piloot een nieuwe afspraak maken. Ik mag dus nóg eens terugkomen voor de vlucht, en dat is dan toch een voordeel hé.” (glimlacht)

Arno is intussen genezen van Ewing-sarcoom, een zeldzame vorm van botkanker. Het Ewing-sarcoom is een kwaadaardige bottumor, een vorm van botkanker. De tumor ontstaat in het bot zelf en is dus geen uitzaaiing van een andere vorm van kanker. Ze kan ook voorkomen in de weke delen van ons lichaam zoals spieren en bindweefsel. De leeftijdspiek ligt tussen de 10 en 20 jaar. Een Ewing-sarcoom komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Arno legt uit: “De tumor zat in mijn grote teen, die is nu geamputeerd. De chemokuur was zwaar, vooral met Kerst, maar het gaat nu echt beter met mij. Ik ben aan het herstellen en mijn spieren zijn bijna helemaal terug zoals vroeger.” Naast school en zijn herstel werkt Arno ook aan zijn toekomst als contentmaker. “Mijn YouTube-kanaal heet Arno Sonic. Eerst waren het vooral gamevideo’s, maar nu maak ik ook vlogs over mijn dagelijks leven. Ik wil daar later echt iets mee doen.”

           

Samen

Naast rondleidingen in de hangar kregen de kinderen ook uitleg van de piloten over de werking van vliegtuigen. Met veel passie onthulden de piloten hoe de wereld van het vliegen eruit ziet, over de luchtstromen, de vleugelvormen en het Venturi-effect dat vliegtuigen de lucht intrekt. Er werd gelachen, geluisterd en gefantaseerd over de eerste echte vlucht. Karlien Dreesen kijkt tevreden terug: “Deze dag draait niet alleen om het vliegen, maar om verbinding, verwondering en kracht. De kinderen en hun ouders verdienen dat. Dankzij de samenwerking met Fighters Against Cancer en de Brustem Pilot Association kunnen we samen echt iets betekenen.” De luchtdoop mag dan wel nog even op zich laten wachten – voor deze kinderen is het duidelijk: het echte avontuur is nog maar net begonnen.