Maandag avond mochten we het Belgisch Nationaal darts team terug ontvangen van uit Japan. In kobe vond dit jaar het Europees kampioenschap darts plaats.

Onze plaatselijke leraar, Niels Vanbergen was er ook bij. Hij had zich via het selectie tornooi van de BDB kunnen selecteren om te kunnen deelnemen. Niels is voor ons hier in Haspengouw niet zo een onbekende. Vorig jaar speelde hij samen met zijn team De Vruen nog kampioen bij de Haspengouwse darts vereniging verteld de competitieleider André Dehertog. Niels is nu 27 jaar en komt uit Kerkom bij Sint-Truiden. Darts zit er in de familie, zijn vader Jos Vanbergen kent iedereen die in de darts wereld vertoefd. Maar ook zijn tweelingbroer Jeffrey speelde al van kleins af aan. Niels deed ooit mee aan een jeugdtornooi en won dat ook meteen, met een beker zo groot als hij toen zelf was en nog zo een dikke tv kwam hij naar huis, vertelde zijn vader Jos glunderend.

In 1998 begon Niels als recreant en sloot zich aan bij de BDB (Belgische darts bond), zo begon hij competitie te spelen bij de junioren zowel Steel als soft tip darts. Hij werd in die periode 7 maal kampioen van Limburg, 3 maal kampioen van België en in 2002 won hij open Antwerpen. Niels is niet aan zijn proefstuk toe als het gaat over deelname aan het Europees Kampioenschap. In 2006 behaalde hij brons in Nederland en in 2007 zelfs zilver in Engeland. Na 2007 werd het even stil rond Niels, hij ging studeren voor zijn leraren diploma om les te kunnen geven in het lager onderwijs. Dat heeft hij dan ook met vrucht beëindigd en is dan ook beginnen les geven in Bevingen. In 2015 startte Niels terug intensief met darts en werd hij meteen Belgisch kampioen. Seizoen 2016 – 2017 werd opnieuw een doorstart voor hem, hij begon weer mee te doen met de BDB tornooien om mee te kunnen gaan naar Kobe in Japan voor het Europees kampioenschap. Het was een droom om er naartoe te kunnen gaan en darts te combineren met de mooie streek daar te bezoeken. Hij werd kampioen in Oost- Vlaanderen en won het selectie tornooi waardoor hij rechtstreeks geplaatst werd om deel te nemen met het Belgische Nationaal Team. Over het resultaat dat onze Belgen daar behaald hebben mogen we ook best tevreden zijn. Op het WDF- tornooi bij de enkels behaalde Niels een mooie 5de plaats. Samen met ploegmaat Andy Baetens behaalde ze met de dubbels een 9de plaats en als team sloten ze het EK af met een knappe 5de plaats. Om voor de eerste keer te mogen deelnemen met het Nationale team ben ik best tevreden zegt Niels.

Als ik hem vraag naar de toekomst is hij vrij duidelijk. In april wil ik er staan voor het vier landen tornooi. Zeker wil ik alle nationale tornooien deelnemen om me te selecteren voor het EK in 2018 dat dan in Hongarije zal doorgaan. Maar ook wil ik me concentreren op de provinciale kampioenschappen. Mogelijk wil ik mijn baan als leraar blijven verder zetten en darts er mee combineren. Graag wil ik zo hoog mogelijk geraken met de weinige tijd die ik er in steek om te trainen. Door de ervaring die ik heb opgebouwd wil ik zeker nog heel wat tornooien winnen binnen het BDO circuit. Aldus een zeer ontspannen Niels.

Tekst en foto’s André Dehertog