Deze zomer kunnen families met kinderen een geurtocht maken door de permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum. Bovendien nodigt het programma de kinderen uit tot het leggen van boeiende linken met onze maatschappij vandaag.

Het wijd bekende Gallo-Romeins museum in Tongeren heeft een nieuwe dynamiek ontwikkeld om de kids in de zomervakantie toch naar het museum te lokken. Doorheen het museum zijn er speelse opdrachten. Om die tot een goed einde te brengen moeten de deelnemers hun neus gebruiken. “Het is een verrassende manier om de wereld van het verre verleden te leren kennen. Bovendien nodigt het programma de kinderen uit tot het leggen van boeiende linken met onze maatschappij vandaag”, vertelt de directeur. “Met deze educatieve geurtocht nemen we als museum deel aan de zoektochten ‘Schatten van Vlieg’.”

Graanpap

Hoe gaat het nu in zijn werk? “Wel, de deelnemers bezoeken de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. Ze houden halt bij een vijftiental fascinerende voorwerpen die het museum selecteerde: van tienduizend jaar oude kookstenen en een vuurstenen bijl uit de tijd van de eerste boerengemeenschappen tot een Romeins olielampje en parfumflesje. Ze leiden ons naar de geuren uit lang vervlogen tijden. Aan bod komen de geur in een prehistorische tent, de geur van vers gehakt hout en graanpap, de geur die vrijkomt bij het branden van wierook of fijnstampen van kruiden.” Het concept werd gebouwd rond centrale vragen zoals: wat deden de mensen ooit met al die dingen? Hoe belangrijk waren ze in het dagelijkse leven? En welke voorwerpen gebruiken we vandaag om water aan de kook te brengen, bossen te rooien of sfeer te brengen in huis? Kortom: hoe verschilt onze leefwereld met die van de neanderthalers, Kelten en Romeinen?

Bij elk voorwerp hoort een opdracht. De uitdaging bestaat er in om de geuren te herkennen. Sommige brengen de deelnemers naar de wereld van het verre verleden, andere zijn onmiskenbaar hedendaags.

Op het einde van de tocht wacht een welriekende beloning: de Schat van Vlieg!

De geurtocht is er de hele zomervakantie lang, van 1 juli tot en met 31 augustus.
Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Ook geschikt voor jongere deelnemers, mits begeleiding.
Deelname is inbegrepen in de toegangsprijs.