• Interview, tekst door Rudi De Cock 
  • Beelden © Debby Termonia
  • Lees telkens verder onder de foto’s

Ze is geboren, getogen en woont nog altijd zo graag in Sint-Truiden, maar ze reist de halve wereld rond voor haar inmiddels wijd en zijd bekende portretten en reportages, tot in de bekende dag- en weekbladen van België. In haar eerste boek World record fakers gaat Debby op zoek naar twaalf tot de verbeelding sprekende records die al dan niet waar zijn. Ze exposeert met datzelfde thema vanaf zaterdag 10 februari tot en met zaterdag 30 maart in Cultuurcentrum De Bogaard.

 

Aanstaande vrijdag komt haar eerste boek uit en vanaf dinsdag 12 februari exposeert de Truiense fotografe Debby Termonia in het Cultuurcentrum De Bogaard onder de titel ‘World Record Fakers?’. “Daarmee wil ik aantonen dat de uitspraak ‘What you see, is what you get’ al lang niet meer opgaat in het jaar 2024”, vertelt Debby. “Vandaag is de bewijskracht van een foto quasi nul geworden. En daar wordt door heel wat mensen gretig op ingespeeld. Want in de hedendaagse zoektocht naar de kostbare Fifteen Minutes of Fame, is een in scene gezet of gemanipuleerd beeld niet meer dan een onschuldig leugentje om bestwil.”

 

In beeld hierboven: Olaf Elsevier, wereldrecordhouder Bubble Gum blazen. Of is het fake? 

In de maanden dat Debby Termonia aan deze portretten werkte, zocht ze naar fotogenieke mensen die zich zonder schroom in de geest van een wereldrecordhouder durfden in te leven. “Dat zijn mannen en vrouwen die aan een paar kleine aanwijzingen genoeg hadden, om zich te verplaatsen in de geest van iemand die ooit een heldendaad verrichtte. Hun opdracht was ‘Doe alsof. Maar doe het alsof je leven ervan afhangt!’ Want alleen zo word je een World Record Faker. Maar ik kon het niet laten om er één tussen te steken die wél echt is. Het is aan de bezoekers en de lezers om uit te maken wie het is.”

 

“Drop mij eender waar, in een fabriekshal of een betoging of zo, en ik ontdek wat er mooi of sterk is om het in beeld vast te leggen voor de eeuwigheid” (Debby Termonia, hier trouwens zelf in beeld)

 

Oog

In 1998 studeerde Debby Termonia af als Meester in de Fotografie. Een trigger om voor dat beroep te kiezen was er niet echt. “Toen ik kind was volgde mijn vader fotografie in avondschool en kwam altijd met mooie foto’s thuis. Zelf heb ik de keuze nogal plots en impulsief gemaakt, zo van ‘kom, ik ga dat gewoon doen’. En voilà se.” Of mooie foto’s maken moeilijk is? “Bij het maken van portretten heb je vooral dat ‘oog’ nodig, ik bedoel, het snel aanvoelen van wie iemand is en hoe je die best in beeld kan brengen. Ik geef heel veel aanwijzingen aan de persoon voor we de foto nemen. Maar ik moet snel werken want mensen zoals ministers hebben natuurlijk weinig tijd. Ik heb onmiddellijk iets in mijn hoofd, ik vraag het en klaar.” En technisch? “Goh, techniek kun je natuurlijk altijd aanleren. Ik werk graag met een systeemcamera van Nikon en met lenzen waar ik zelf mee kan focussen en kan spelen met de scherpte, de diepte, de flou. Ik laat me voor mijn lenzen en toestellen graag adviseren door onze fotoking van Sint-Truiden, Frank Deltour van Foto Robeyns.

 

David Lynch

Eén opvallend avontuur voor Debby was de portretreportage van filmmaker David Lynch in Los Angeles. De fotografe is fan van de regisseur van onder andere Twin Peaks en andere kaskrakers. “Toen was ik wél zenuwachtig. Het was bij hem thuis en hij kwam heel vriendelijk naar me toe gelopen en begon vanalles te vragen. Ze zeggen dat vrouwen twee dingen tegelijk kunnen, maar toen was dat heel moeilijk (lacht). Ik heb hem gezegd ‘Luister meneer Lynch, ik kom foto’s maken en dus moet ik me daar op focussen.’ Maar hij begreep dat ik moest werken zoals ik altijd werk, en hij volgde goed mijn instructies op. Hij was zeer vriendelijk en liet zich regisseren als regisseur.” Debby is trots op haar eerste boek, dat op 9 februari verschijnt. De verhalen bij de foto’s van de pen van olivier Eelen, lezen zeer aangenaam. Daaraan gekoppeld exposeert de Truiense met 12 foto’s in CC De Bogaard. En we gaan nog van haar horen. Debby heeft een heel eigen, warme stem. In haar vrije tijd zingt ze bij ERNST, een band met een beetje een jazzy profiel, waar ze in het najaar een CD mee uit brengt. Maar dat verhaal brengen we een andere keer.

Info

Het boek “World Record Fakers? De edele kunst van het doen alsof” kan je bestellen via

https://www.worldrecordfakers.com/portfolio

De expo “World Record Fakers?” is gratis te bezoeken in CC De Bogaard, Capucienessestraat in Sint-Truiden, en dit vanaf dinsdag 13 februari om 12 uur tot en met zaterdag 30 maart (16 uur). Gratis te bezoeken in de kunstgalerij op het gelijkvloers tijdens de openingsuren van het CC en bij voorstellingen.