Eerder deze week maakte de nationale Veiligheidsraad een nieuwe versoepeling bekend. Gisterenavond ontvingen we verdere verduidelijking. LET OP: dit is de huidige stand van zaken en de informatie waarover we nu beschikken. Bij wijzigingen of verdere verduidelijking wordt er zo snel mogelijk over gecommuniceerd.

1️⃣ CONTACTBEROEPEN

👉 Schoonheidssalons, niet-medische pedicure, nagelsalons, kapperszaken en barbiers, tatoeage- en piercingsalons kunnen opnieuw openen maar moeten een aantal veiligheidsvoorschriften volgen.

👉 Alle veiligheidsvoorschriften kan je raadplegen bij de veel gestelde vragen op https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

👉 Zowel het personeel als de klanten vanaf 12 jaar dragen een mondmaskers of alternatief in stof. Het masker van de klant mag alleen door de klant worden verwijderd voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.

👉 Deze contactberoepen kunnen ook hun diensten aan huis terug opstarten, mits het volgen van de veiligheidsvoorschriften.

👉 Ondernemingen die massagediensten aanbieden (therapeutische massages, shiatsu, sportieve massages, reflexologie, etc.) mogen nog niet openen.

2️⃣ MARKTEN

👉 Markten met 50 of minder kramen, die op regelmatige basis (dagelijks, wekelijks, tweewekelijks) georganiseerd worden, kunnen plaatsvinden, onder voorbehoud van een voorafgaande toestemming van de lokale overheid.

👉 Er moeten heel wat veiligheidsvoorschriften nageleefd worden. In Hamont-Achel is er een veilige heropstart van de markten in Achel en Hamont op dinsdag 19 mei 2020.

👉 Brocante- en rommelmarkten zijn nog niet toegelaten.

3️⃣ CULTURELE EN NATUURSBEZIENSWAARDIGHEDEN

👉 Culturele bezienswaardigheden (musea, historische huizen en monumenten, citadellen en kastelen) mogen openen mits strikte voorwaarden.

👉 Culturele centra blijven gesloten.

👉 Natuurbezienswaardigheden (een tuin, een natuurpark, een natuurreservaat, een dierentuin en een dierenpark) mogen openen mits strikte voorwaarden.

👉 Ook een kinderboerderij mag openen.

👉 Ook indoor dierenparken (aquarium, dolfinarium, reptielenhuis) mogen openen. Shows met publiek zijn niet toegestaan.

👉 Avonturenparken en grotten moeten gesloten blijven.

👉 Groepsbezoeken zijn niet toegestaan. Enkel personen die onder hetzelfde dak wonen, mogen samen een natuur- of culturele bezienswaardigheid bezoeken.

4️⃣ SPORT

👉 Sporten kan alleen, in het gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen, en/of in het gezelschap van maximum twee dezelfde andere personen. De sociale afstand van 1,5 meter moet worden gerespecteerd. Vanaf 18 mei 2020 kunnen regelmatige sporttrainingen en -lessen in clubverband in de buitenlucht worden hervat met maximum 20 leden, in aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter en met respect voor de veiligheidsafstand van 1,5 meter.

👉 Je mag een minderjarig kind of een hulpbehoevende persoon begeleiden naar en tijdens een training.

👉 Fitnesscentra (indoor of outdoor) mogen hun activiteiten niet uitoefenen. Een coach/trainer verbonden aan een fitnesscentrum kan wel in de buitenlucht lessen geven in het kader van de regel omtrent sporttrainingen.

👉 Hondenscholen mogen de lessen hervatten in het kader van het welzijn van de dieren, in openlucht, mits social distancing (1,5 meter) tussen de eigenaars van de honden.

👉 Duivensport is toegelaten in het kader van het welzijn van de dieren, niet in wedstrijdverband en trainingen zijn enkel toegestaan binnen België, mits social distancing (1,5 meter) tussen de eigenaars.

5️⃣ GROOTOUDERS
👉 Grootouders mogen terug op hun kleinkinderen passen wanneer ze in de gekozen sociale bubbel zitten en ze geen deel uitmaken van de risicogroep (ouder dan 65 jaar, slechte gezondheid,…).