img_2701Op zondag 25 april 2021 vindt de 71e bloesemzegening plaats vanuit het serene kerkje van Guvelingen in Sint-Truiden. De traditionele bloesemzegening zal helaas geen grootschalig evenement zijn zoals voorheen want corona laat dit nog niet toe. Wat niet wegneemt dat vele dagjesmensen richting Haspengouw trekken om te genieten van de bloesems. “Dat maakt van onze streek de regio met het meeste aantrekkingskracht de voorbije dagen, op de kust en de Ardennen na”, zegt toerismeschepen Hilde Vautmans.

img_2705Toch kan je dit moment meebeleven op TV Limburg. Diaken Ivo Dams zal na het lof in de kerk van Guvelingen symbolisch een tractor, een hond en een bijenkast zegenen om bescherming te vragen tegen mogelijke invloeden waarop de mens weinig vat heeft en ook de weergevoelige bloesems worden gezegend voor een goede fruitoogst.

Traditionele bloesemzegening
De Truiense bloesemzegening is al jaar en dag een traditie in de hoofdstad van Haspengouw. Deze vindt plaats op de laatste zondag van april met duizenden bezoekers, het lof in de kerk van Guvelingen, een stoet met vaandelwaaiers en tal van randactiviteiten voor iedereen. De traditionele bloesemzegening van Sint-Truiden is dit jaar al toe aan de 71e editie waarbij bloesems, bijen, tractoren, huisdieren… worden gezegend voor bescherming of voor een goede oogst.

img_2707Bloesems en fruit in Haspengouw
“Dat de bloesemzegening een lange traditie heeft, is niet toevallig. De bloesems en het fruit dat eruit voortkomt zijn een belangrijk economisch gegeven voor Sint-Truiden en Haspengouw. Jaarlijks komen er vele toeristen onze bloesempracht bewonderen. Dat zorgt voor heel wat inkomsten voor de talrijke logies en horeca in onze stad. Het zijn vooral de fruittelers in onze regio die leven van het fruit dat de bloesems voortbrengen. We vinden het dan ook belangrijk dat we het zegenen van de bloesems en het veiligstellen van het fruitoogst elk jaar blijven organiseren. We hopen dat we volgend jaar opnieuw zoveel toeristen kunnen ontvangen zoals voorheen. Bloesemtoerisme en fruitteelt blijven hele belangrijke economische sectoren voor Sint-Truiden,” zegt schepen voor Landbouw en Toerisme Hilde Vautmans.

img_2698“We hechten er veel belang aan om de tradities die onze hoofdstad van Haspengouw zo bijzonder maken alle eer aan te doen. We hebben tijdens de coronaperiode al vaker digitale oplossingen gezocht om de beleving en betrokkenheid met de truienaars hoog te houden. Ook nu brengen we dit event tot bij de mensen thuis dankzij TV Limburg. Niet enkel de truienaren maar de hele regio zal zo kunnen meegenieten van de bloesempracht en de traditionele bloesemzegening. Elke truienaar mag trots zijn op zijn streek,” aldus burgemeester Veerle Heeren.

De 71ste     bloesemzegening, op zondag 25 april 2021 om 10u. en om 14u. op TV Limburg.