Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft bijzonder snel stijgen. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen is nu naar 13.815 per dag geklommen. Dat is zowat het dubbele van een week geleden (+96 procent). Ook de cijfers van de ziekenhuisopnames stijgen verder door. Dat blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. 

Tussen 28 december en 3 januari werden elke dag gemiddeld 13.815 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land. Dat is een stijging in het weekgemiddelde met 96 procent tegenover de week voordien (21 – 27 december).
Afgelopen maandag – 3 januari –  hebben er zeker al 27.496 mensen positief getest. Dat is ineens ook een dagrecord voor ons land in deze pandemie. Dat zal niet lang standhouden, want de voorlopige cijfers van dinsdag stijgen daar al bovenuit.
Hoe komt dat? Viroloog Steven Van Gucht: “Ergens is dat het effect van de feesten die we gehad hebben en de opmars van de omikronvariant. Dat geeft enorme zuurstof aan het virus en dat zie je nu al in de cijfers.”

Situatie in onze ziekenhuizen
Het aantal ziekenhuisopnames is ook weer gestegen. Tussen 31 december en 6 januari zijn per dag gemiddeld 172 patiënten met het coronavirus opgenomen, dat is al 28 procent meer dan een week eerder. Op 4 januari hebben ziekenhuizen 217 opnames op één dag geregistreerd, dat was toch al geleden van midden december. Gisteren meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 1.883 coronapatiënten. Op weekbasis is dat een lichte stijging van 4 procent, omdat de voorbije dagen de opnames opnieuw zijn beginnen te stijgen. Op intensieve daalt de gemiddelde bezetting op weekbasis nog met 12 procent. Daar liggen nu 474 covidpatiënten, 4 meer dan gisteren. 264 mensen liggen er in een kunstmatige coma aan de beademing (9 minder dan gisteren en ook nog een duidelijk dalend gemiddelde met -17 procent).

De daling bij het aantal overlijdens blijft zich doorzetten. Tussen 28 december en 3 januari overleden dagelijks gemiddeld 23 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 25 procent minder dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 28.446 corona-overlijdens te betreuren.

Het reproductiegetal van het coronavirus ligt nu op 1,15 en dat is 24 procent hoger dan een week eerder. Bij een cijfer boven de 1 groeit de pandemie, bij een cijfer onder de 1 krimpt die. De positiviteitsratio bedraagt nu 19,9 procent, 8,1 procent hoger dan vorige week. Dat betekent dat zowat 1 op de 5 mensen die zich laten testen ook effectief besmet blijken met het coronavirus.

Vaccinatiecijfers
Intussen hebben 8.918.355 mensen in ons land een eerste prik gehad en 8.808.224 mensen (76 procent van de totale bevolking) zijn volledig gevaccineerd. 4.719.997 mensen (41 procent van de bevolking) kregen ook al een herhalingsinenting, een zogenoemde boosterprik of oppepprik. In totaal werden al 22,02 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend.

De kans op overlijden als je gevaccineerd bent (en in het ziekenhuis belandt) is 8 keer lager dan als je niet gevaccineerd bent. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, dat voor de tweede helft van oktober de gegevens van alle ziekenhuizen geanalyseerd heeft.

Haspengouw
In Haspengouw liggen de cijfers een heel lein beetje lager dan gisteren, maar Hasselt +115 en Genk +125 staan duidelijk aan kop. De cijfers in Haspengouw: Sint-Truiden +66, Wellen +6, Nieuwerkerken +5, Kortessem +16, Heers +9, Gingelom +5 en Borgloon +5. Ook hier stijgen de cijfers met coronapatiënten in de klinieken.