Het gemiddelde aantal coronabesmettingen blijft fors afnemen. Ook bij de ziekenhuisopnames zien we lagere cijfers als het gaat over opnames, patiënten in de ziekenhuizen en intensieve zorg. De overlijdens blijven helaas in stijgende lijn. Een kentering zou daar volgende week kunnen. Hier komen de gegevens van Sciensano en de VUB

Tussen 5 en 11 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 15.635 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 46 procent in vergelijking met de week ervoor (29 januari – 4 februari).  Tussen 5 en 11 februari werden gemiddeld elke dag 56.600 testen uitgevoerd. Dat is een daling met 31 procent. De positiviteitsratio in diezelfde periode bedroeg 31,9 procent. Dat cijfer betekent dat net geen 32 op de 100 tests positief waren. Het reproductiegetal in die periode lag op 0,83, 13 procent minder dan een week geleden. Een getal lager dan 1 wijst erop dat de verspreiding van het virus aan kracht verliest, een getal hoger dan 1 dat die aan kracht wint.

Piek van de ziekenhuisopnames voorbij
Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Tussen 8 en 14 februari werden per dag gemiddeld 259 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met een kwart of 24 procent. Dat cijfer slaat op mensen die specifiek wegens COVID-19 in het ziekenhuis belanden, niet op mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis terechtkomen en vervolgens positief testen op het coronavirus.
Er liggen momenteel 3.658 personen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, ook hier zien we nu een afname in vergelijking met een week geleden, met 16 procent. Dit cijfer gaat wél over alle covidpatiënten, dus ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. 381 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg. Dat aantal is gedaald met 13 procent in vergelijking met een week gelede

Het aantal overlijdens stijgt wel nog
Tussen 5 en 11 februari overleden dagelijks gemiddeld 44 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 8 procent meer dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 29.724 corona-overlijdens te betreuren. Op 10 februari werden 63 overlijdens – op één dag tijd – geregistreerd. Het is van de vierde golf geleden – van eind november/begin december – dat voor die parameter een dergelijk hoog cijfer werd opgetekend.  De overlijdens zitten voorlopig nog in stijgende lijn, maar die cijfers hebben steeds wat vertraging op de rest (het dalende aantal besmettingen gevolgd door de dalende ziekenhuisopnames).
De dagcijfers
De dagcijfers liggen aan de lage kant, een euvel dat telkens na een weekend voorkomt, waarschijnlijk wegens de lage testcijfers.