Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is met 3 procent afgenomen, tot 2.473. Van hen liggen er 511 op intensieve zorgen, dat is een daling met 5 procent, zo blijkt donderdagochtend uit de voorlopige cijfers van Sciensano.

Tussen 13 en 20 december stierven in België dagelijks gemiddeld 91,7 mensen aan het virus, een afname met 3,3 procent ten opzichte van de vorige periode. Het totale aantal coronadoden komt daarmee uit op 18.939. Dat zijn er evenwel 179 meer dan gisteren en dat is dan weer geen cijfer om happy van te worden!

Tussen 13 en 20 december waren er gemiddeld 2.522 nieuwe infecties per dag. Dat is een stijging met 6 procent ten opzichte van de vorige periode. Een dag eerder steeg dat wekelijks gemiddelde nog met 7 procent. Sinds het begin van de pandemie zijn 632.321 gevallen geteld. Gisteren zijn daar 3.212 besmettingen bijgekomen, en ook daar word je niet gelukkig van!

Het aantal ziekenhuisopnames is tussen 16 en 23 december met 2 procent afgenomen tot gemiddeld 180,4 per dag. En dat cijfer benadert dan weer de dagelijkse cijfers van gisteren, toen er 158 mensen in de ziekenhuizen terechtkwamen, in totaal nu al 46.724.

Met dank aan Het Belang van Limburg

Limburg: +268 besmettingen
In vergelijking mat de bijkomende Limburgse besmettingen doet Haspengouw het goed. Sint-Truiden (1.392, +6) doet het goed, net als de buurgemeenten van de Eerstelijnszone Haspengouw. Wellen houdt de 0, Nieuwerkerken, Kortessem, Heers en Gingelom mogen 1 besmetting erbij tellen en Borgloon 5.

Er liggen in de Limburgse zieken huizen momenteel 121 patiënten (23 op intensieve). In Sint-Trudo waren geen nieuwe cijfers beschikbaar.

Heen- en weergesjouw met vaccins
Sinds deze week weten alle woonzorgcentra in ons land vanuit welk ziekenhuis zij bevoorraad zullen worden. Die koppeling is provinciaal gebonden: in Jessa en Sint-Trudo zullen enkel vaccins voor Limburgse rusthuizen bewaard worden. Maar de opdeling tussen die twee doet de wenkbrauwen fronsen. Zo zullen de woonzorgcentra in de Haspengouwse gemeenten hun vaccins niet vanuit Sint-Truiden, maar wel vanuit Hasselt krijgen. Terwijl de vaccins uit Sint-Truiden richting Genk, Noord-Limburg en het Maasland moeten! Hier kunnen die ziekenhuizen niks aan doen, dat is uitgevonden in de wijze kopjes van “geleerde mannen” in Brussel zonder enige zin voor realiteit! Begrijpen wie begrijpen kan! Wij niet meer!