Sinds april 2021 mag er meer afval in de pmd-zak.  Naast de vertrouwde plastic flessen en flacons, kartonnen drankverpakkingen blikjes en drankverpakkingen mag er ook zacht verpakkingsplastic bij de blauwe zak. Dit zou de afvalverwerking voor de consument goedkoper moeten maken

Wat is de nieuwe sorteerregel?
Sinds1 april mag er dus ook een plastic botervlootje, yoghurtpotje, folie, chipszakje, vleesschaaltje in de pmd-zak. Maar ook bakjes, schaaltjes, spuitbussen (cosmetica en voeding), deksels, doppen, lege tubes en kroonkurken

De bloempotjes die je in jouw tuincentrum of op de markt hebt gekocht; mogen ook in de pmd zak. Maar ze mogen niet in elkaar worden gestoken! Ze moeten los in de zak worden gedeponeerd. Dit in functie van het recyclageproces. De oude zakken blijven nog geldig tot 31 december 2021.

Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?
De prijs van een Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe pmd-zak: 0,15 euro per stuk. 1 rol = 20 pmd-zakken: kostprijs 3 euro. Maar weer hoor je het oude refreintje van geldklopperij door de overheid. “Reken eens even uit”, rekent schepen Ingrid Kempeneers ons voor. “Een zak kost 15 cent, en voor die som wordt jouw afval aan je deur opgehaald en gerecycleerd. Ik ken niemand die voor 15 cent een eigen grijze zak koopt in de Aldi, hem vult en dan naar het containerpark brengt. Zelfs als je er 10 zou brengen, niemand haalt er zijn benzine of mazout uit als Limburg.net deze service levert voor anderhalve euro!” En daar heeft ze wel een punt!

Wat is het verschil tussen de Nieuwe en oude pmd-zakken?
Aan de sluiting van de zakken wijzigt niets.  Dit blijft het trekbandsysteem.  De kleur van het sluitlint wordt wit in plaats van zwart.  De inhoud van de zak blijft ongewijzigd: 60 liter.  De zak zal dikker aanvoelen.

Kan ik de zachte plastics nog naar het containerpark brengen?
Sinds 1 april 2021 staat er geen container meer op het containerpark om zachte plastics in te deponeren. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak, voor je ophaling aan huis. Als je deze afvalstroom naar het containerpark brengt, hoort het in de blauwe zak te zitten. Wil je je eigen grijze zak toch nog steeds naar het containerpark brengen? Geen probleem, voor 4 euro mag je al veel in de container van het grofvuil smijten!

Ik heb heel wat folies, te veel voor in blauwe zakken te stoppen van mijn handelszaak.  Kan ik deze toch naar het containerpark brengen?
VEEL verpakkingsafval van jouw bedrijfsactiviteiten hoort NIET thuis op het containerpark.  Kmo’s, zelfstandigen en bedrijven kunnen terecht bij Valipac.

Ik heb een plastic verpakkingsitem (grote folie) dat niet in de zak past?  Wat moet ik hiermee doen? 
Net zoals bij het oud papier en karton moet je eens een doos platduwen en opplooien om in een doos met oud papier en karton te laten passen. Probeer dit ook met je te grote folie: opplooien of kleiner te maken vooraleer deze in de pmd-zak past.

Een overzicht!!! (klik op de foto voor grotere afbeelding)

210404-blauwe_zak