Aanstaande zondag 18 december is het koopjesdag in Sint-Truiden. In de schaduw van de abdijtoren zijn ook de deuren van de Oxfam-wereldwinkel de ganse dag geopend. De geschenken, de wijnen, de koffie, en vele leuke snuisterijen zijn al jaren in trek bij wie van eerlijke handel en duurzaamheid houdt. “Voor alles wat we verkopen hebben we zelf een eerlijke prijs aan de maker of de producent betaald”, zegt winkelverantwoordelijke Nida.

Annie. Nida. Nadine. Mimi. Het zijn maar enkele van de medewerkers van de Oxfam-winkel in hartje Sint-Truiden. Een beetje als een verborgen parel in de Meinstraat, het verbindingsstraatje tussen de abdijtoren en de Onze-Lieve-Vrouwkerk, de hoofdkerk aan de markt van Sint-Truiden, zijn er ruim 10 mensen die met hart en ziel hun steentje willen bijdragen aan een meer duurzame en eerlijke wereld. “Bij Oxfam-Wereldwinkels vind je het ruimste assortiment fairtradeproducten van België”, steekt Nida van wal. “Met je aankoop steun je bovendien een vrijwilligersbeweging die streeft naar structurele verandering in het handelssysteem. Wil je samen de krachten bundelen tegen ongelijkheid en voor een rechtvaardige economie? Rechtvaardiger en duurzaam consumeren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.”

Breed gamma en snuisterijen

Als we in de winkel rondwandelen – op zich al een aanrader – zijn we aangenaam verrast door wat er allemaal te vinden is. De Oxfam winkel in Sint-Truiden bestaat inmiddels al 47 jaar. De huidige winkel heeft een breed gamma aan producten uit de derde-wereld-landen waar een eerlijke prijs voor werd overeengekomen met degene die het heeft gemaakt of geproduceerd. “Dat gaat van de kleinste snuisterijen zoals armbandjes en andere sierraden, handtassen, wenskaarten, kortom alles wat betreft schoonheidsproducten, artisanale zaken en voeding. De koffie, de thee, fruitsap, wijn, chocolade en snacks allerhande zijn al jaren een vaste waarde voor onze klanten. Daarnaast hebben we doorlopend promoties. Zo loopt er nu een kortingsactie voor de wijnen die we aanbieden.”

Wie origineel uit de hoek wil komen met pakjes in de kersttijd, kan zeker scoren door bij Oxfam aankopen te doen. “Je vindt hier originele handgemaakte zaken die niet veel kosten en nergens anders te vinden zijn. Wat dacht je van deze handtas gemaakt uit kurk, een tafelkleed van gerecycleerd katoen of de tandpasta tabletten?”

Vrijwilligers

“De vrijwilligers zijn de benen van Oxfam”, gaat Nida verder. “Wat zouden we doen zonder hen? Neem nu Marie-Roos. Ze is 80 jaar en blijft zich engageren, samen met een tiental anderen.” Maar opvallend: het zijn allemaal vrouwen? “In de winkel toevallig wel, ja dat klopt. Maar achter de schermen zijn er ook mannen die de technische kant van de zaak opvolgen en bijvoorbeeld de kerstboom in orde brengen. Trouwens, vrijwilligers zijn bij ons meer dan welkom”, besluit Nida.

Praktisch

Oxfam wereldwinkel, Meinstraat 11, Sint-Truiden.

Openingsuren: elke weekdag van 10u tot 12.30u en van 13u tot 17u. Zaterdag van 10-17 uur. Op zon- en maandag gesloten.

https://oxfambelgie.be/

In beeld hieronder: enkele indrukken uit de winkel en de situering aan de abdijtoren. Foto’s © Rudi De Cock

 

Onderste beeld vanop de Dietsterstraat