Gezondheidslabel op verpakkingen, dan toch?

Algemeen

 

Ongeveer 400 snacks werden onderzocht door Testaankoop op de informatie over voedingswaarde die op de verpakking van koeken staat. Negen van de tien producten blijken te veel vetten en/of suikers te bevatten. Volgens testaankoop is het dan ook hoog tijd dat er een gezondheidslabel op alle voedingsproducten komt. Zo weet iedereen wat wel of niet gezond is.

Testaankoop pleit dus voor het invoeren van De Nutri-Score.
De Nutri-Score is een eenvoudig visueel hulpmiddel waarmee je in een oogopslag de voedingswaarde van een product kunt aflezen. Het label bestaat uit vijf letters, van A (hoogste score) tot E (laagste score). Daarbovenop worden aan deze letters ook nog kleuren gekoppeld, dat varieert van groen (beste) tot rood (slechtste). Het label baseert  zich op de aanwezigheid van positieve elementen zoals; vezels, proteïnen, fruit, noten en negatieve zoals; kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout.

Onlangs overtuigde Testaankoop de supermarkten, fabrikanten en de overheid ervan dat deze Nutri-Score zou worden ingevoerd. Het ministerie van Volksgezondheid stelt de voedingssector voor om het label op vrijwillige basis te gebruiken.

Enkele supermarkten zoals Delhaize, Colruyt en Intermarché zijn al begonnen met het label op sommige van hun producten te zetten,  ook keten Carrefour gaat in de toekomst hetzelfde doen. De fabrikanten McCain en Danone gebruiken het label ook op enkele producten.

Testaankoop vindt dat de Nutri-Score als enige label op alle voedingsproducten moet worden gezet, zo maakt het het meest duidelijk voor de consument. Ze doen daarom een grote oproep naar de voedingssector toe om het label in elk bedrijf in te voeren.  Toch willen sommige multinationals – zoals Nestlé, Coca-Cola, Unilever en Mondelez – niets weten van de Nutri-Score, volgens testaankoop komen ze met een minder duidelijk alternatief.

Als de Nutri-Score door de overheid wordt verplicht op alle voedingsproducten, ook op de snacks voor kinderen, kan dit slecht uitdraaien voor de vele verpakkingen met figuurtjes uit bekende kinderfilms en -programma’s. Deze hebben maar één doel en dat is kinderen aantrekken. Maar de meeste van deze aantrekkelijke verpakkingen, op enkele na, hebben een slechte Nutri-Score volgens de test van Testaankoop.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Limburgse HospiLim bouwt aan een digitale snelweg

HospiLim schakelt een versnelling hoger dankzij HospiSmart: de naam van de digitale snelweg tussen alle Limburgse ziekenhuizen en vier Limburgse psychiatrische centra. Hospilim geeft daarmee een innovatieve invulling aan haar motto ‘Samen staan we sterker’ dat het sinds oprichting 10 jaar geleden hoog in het vaandel draagt. Het voorbij decennium …

Algemeen
Waterlek op de Langstraat in Wellen is nog steeds niet opgelost

In Wellen zitten meerdere straten zonder water of met zeer weinig druk. Het waterlek op de Langstraat waar de watergroep al van deze ochtend mee bezig is is spijtig genoeg nog steeds niet hersteld. Ondertussen is er een externe aannemer bijgehaald en is de weg volledig afgesloten. Er is een …

Algemeen
Truiense buurtcomités en Samana vrijwilligers bieden 80-plussers een luisterend oor

  Het stadsbestuur van Sint-Truiden onderneemt verschillende acties om het hoofd te bieden aan de vele uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt. Sommige groepen in onze samenleving vergen bijzondere aandacht omwille van hun kwetsbaarheid, zoals 80-plussers. De stad Sint-Truiden roept buurtcomités en Samana’s op om 80-plussers in hun buurt …