In een brief aan het schepencollege vraagt gemeenteraadslid Carl Nijssens (CD&V) om snel de piste te bekijken om het voormalige schakelzorgcentrum ‘De Kroon’ in Sint-Truiden terug te heropenen als opvangplaats voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. “Dit voormalige woonzorgcentrum werd in 2020 met om en bij de 200.000 overheidsgeld opvangklaar gemaakt. Nu de covidstorm gaan liggen is kunnen we de investering in deze locatie best gebruiken om een andere humanitaire crisis aan te pakken. Tijd om nu te schakelen,” zegt Nijssens.

Eind maart 2020 startte de stad Sint-Truiden, met goedkeuring van de Vlaamse overheid, schakelzorgcentrum De Kroon op. Dit om de coronacrisis die in onze stad in alle hevigheid woedde het hoofd te bieden. Het schakelzorgcentrum moest ervoor zorgen dat er voldoende bedden vrij bleven in het Truiense en de omliggende ziekenhuizen in de zware maanden maart, april en mei 2020.

Schakelzorgcentrum opvangklaar gemaakt voor 190.000 euro
Het vroegere woonzorgcentrum ‘La Madrugada’ werd als geschikte locatie gekozen. Dit omdat het toen slechts enkele weken leegstond, gemeubelde kamers had, verzorgings-bedden, apart sanitair op iedere kamer en de keuringen in orde waren, etc…. Met de eigenaar werd door de stad een akkoord verkregen om gedurende minimaal 2 maanden te kunnen beschikken over deze locatie. De stad heeft toen in recordtempo dit voormalige woonzorgcentrum kunnen klaarmaken voor de opvang van 50 coronapatiënten. Dit door inzet van personeel en investeringen in infrastructuur, operationele inrichting, schoonmaak en kleine herstellingen. De totale kostprijs die de stad voorfinancierde bedroeg een kleine 190.000 euro. Vlaanderen voorzag een terugbetaling van kosten voor de opstart, alsook per bed. In totaal werden hier 39 patiënten opgevangen, waarvan 24 uit het Sint-Trudo ziekenhuis.

Naar code geel: de ene crisis maakt plaats voor een andere
De laatste patiënt verliet het schakelzorgcentrum in mei 2020. Het met belastinggeld opgeknapte centum staat nu terug leeg en wordt door de eigenaar te koop aangeboden. Vandaag schakelen we over naar ‘code geel’ in de aanpak van de coronapandemie. De roep naar directe nood aan bijkomende medische opvang is er niet meer. Maar de ene crisis maakt plaats voor een andere humanitaire hulpvraag.

De oorlog in Oekraïne zet een ongeziene vluchtelingenstroom op gang waarvan elk land van de EU de gevolgen zal voelen. Ook in Sint-Truiden zullen heel wat oorlogsvluchtelingen tijdelijk onderdak zoeken. Ondertussen heeft de stad een oproep gelanceerd om particuliere opvangplaatsten te bundelen via ‘#plekvrij’.

Lokale overheden hebben een taak, niet alleen gezinnen!
“Het kan het niet alleen de taak zijn van elk gezin om opvang te voorzien voor dit wereldprobleem. Neem daarbij nog de onzekerheid van de tijd dat dit gaat duren en de intermenselijke problemen die dit gaat meebrengen. Dit heeft meer lokale ondersteuning nodig,” zegt raadslid Nijssens die een oproep doet naar zijn stadsbestuur om met een gecoördineerde aanpak te komen.

De Vlaamse regering voorziet ondertussen 1.000 euro per opvangplek die elke gemeente kan voorzien voor gestrande Oekraïners.

“Daarom roep ik het stadsbestuur van Sint-Truiden op om snel te onderzoeken hoe we het voormalig schakelzorgcentrum ‘De Kroon’ terug kunnen activeren en openen als opvangcentrum voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Het stadsbestuur moet opnieuw in onderhandeling treden met de eigenaar om over dit centrum te kunnen beschikken. Dit centrum werd met belastinggeld reeds ‘opvangklaar’ gemaakt in 2020 en kan snel ingezet worden.”

Omdat we nu niet over coronapatiënten spreken zou, volgens specialisten, het mogelijk zijn om hier snel 70 tot 80 comfortabele opvangplaatsen te voorzien. Daarenboven is de bereikbaarheid en de ligging, vlak aan het station, erg goed voor gestrande vluchtelingen. Zo wordt eerder besteed belastinggeld opnieuw gebruikt om een humanitaire crisis mee te helpen opvangen.

Werken in onze fruitsector? Overleg nodig.
Oekraïense oorlogsvluchtelingen krijgen ook het statuut van erkende vluchteling en dus een ‘vreemdelingenkaart A’. Dit wil zeggen dat ze ook mogen werken en ingeschakeld kunnen worden in sectoren waar er vraag en nood is. Een eerste overleg hierover met de stad, OCMW, VDAB, de fruitcel en de fruitsector lijkt me dan ook een goed idee.

In een brief aan het schepencollege vraagt gemeenteraadslid Carl Nijssens (CD&V) dit snel te willen onderzoeken. Daarbij vraagt hij ook om de piste van mogelijke bijkomende opvanglocatie van het oude woonzorgcentrum ‘Meiland’ mee te bekijken.